Sokakta saldıran köpeklere ne yapılmalı?

Hürriyet Gazetesi Yazarı Nedim Şener'in bugünkü (28.03.2022)''Sokakta saldıran köpeklere ne yapılmalı?'' başlıklı yazısı.

Son yazımda, İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Strateji Başkanlığı tarafından 13-21 Ocak 2022 tarihleri arasında, 12 ilde 1.105 kişiyle yapılan anketten ve sonucunda hazırlanan “Sokak Hayvanlarına Bakış ve Toplumsal Güvenlik Algısındaki Yerleri” raporundan söz etmiştim.

Yazımın başlığını, “İçişleri Bakanlığı’ndan araştırma: ‘Sokak hayvanları tehlikeli mi?’ ‘Evet’ yüzde 34, ‘Hayır’ yüzde 45” şeklinde verince, hem e-posta üzerinden hem de sosyal medyada üzücü tartışmalar ve eksik değerlendirmeler yapıldığına şahit oldum.

Yazımda da belirttiğim gibi, “Ateş düştüğü yeri yakıyor”... Sokakta köpek saldırısı sonucu yaralananların feryatları, hayatını kaybedenlerin yüreklerde bıraktığı acı tarifsiz kedere dönüşüyor.

SOKAK KÖPEĞİ SAYISI 10 MİLYON

Bugün, sayıları kimi kaynaklara göre 10 milyon, kimilerine göre ise 15-18 milyon arasında olduğu tahmin edilen ve gıdaya erişmekte zorluklar çeken, kent yaşamı koşulları gereği saldırganlaşan sokak köpeklerinin yarattığı tehdit küçümsenmeyi değil daha fazla büyümeden tedbir almayı gerektirecek boyutlarda.

Üremelerinin kontrol altına alınmaması halinde sokak köpeklerinin sayısının hızla artacağı düşünüldüğünde sokaktaki tehdidin büyüyeceği kolayca hesaplanabilir.

Yazım ile ilgili tartışmaya sebep olan soru şuydu:

“Sokak hayvanlarını tehlikeli buluyor musunuz?” sorusuna, “Tehlikeli buluyorum” diyenlerin oranı yüzde 34.3, “Tehlikeli bulmuyorum” diyenlerin oranı yüzde 45.1, “Emin değilim” diyenlerin oranı ise yüzde 20.6...

Herkes soruya kendi açısından baktığı için bir sonuç çıkarmaya çalıştı. Sokaktaki hayvanlardan rahatsız olmayanlar, soruya yüzde 45 oranındaki “Tehlikeli bulmuyorum” cevabına bakarak bir tehlike olmadığı yorumunu yaptılar. Oysa yüzde 34.3, yani nüfusun üçte biri sokak hayvanlarını tehlikeli buluyor. Bu hiç de azımsanmayacak bir oran.

SALDIRIYA UĞRAYANLAR YÜZDE 40

Ayrıca ankete katılanların yüzde 13.5’i kendisinin, yüzde 26.9’u bir yakınının sokakta hayvan saldırısına uğradığını söylemiş. “Ben ya da herhangi bir yakınım hayvan saldırısına uğramadı” diyenlerin oranı yüzde 61.8, yani saldırıya uğrayanların oranı yüzde 40’a yakın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
PKK/DEM’e kapatma davası yolda... Yargıtay Başsavcılığı inceleme başlattı 26 Nisan 2024 | 1.786 Okunma Tarihi anlaşma, tarihi değiştirecek proje 24 Nisan 2024 | 1.377 Okunma Atatürk’ün adını kullanmak bu kez sizi kurtaramayacak 22 Nisan 2024 | 5.437 Okunma Marketlerde gıdada fahiş fiyata yasal önlem şart 19 Nisan 2024 | 738 Okunma Marketlerde gıdada fahiş fiyata yasal önlem şart 19 Nisan 2024 | 155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar