Peki, biz o ‘CÜMHURİYET’ fotoğrafını nasıl kazandık?

Hürriyet yazarı Nedim Şener bu hafta 'Peki, biz o ‘CÜMHURİYET’ fotoğrafını nasıl kazandık?' başlıklı yazısını kaleme aldı.

İKİ gün sonra, 29 Ekim 2023 günü Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlayacağız.

Bu ülke için canlarını veren tüm şehitlerimize, gazilerimize minnet ve duamız hiç bitmeyecek. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta Kurtuluş Savaşı’nı veren Türk Milleti’nin bir ferdi olmak onurunu yaşayan herkesin 100’üncü Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum. Bu vesileyle o günlere ait fotoğrafla ilgili küçük bir detayı aktarmak istiyorum. Son yıllarda simge bir fotoğraf, duvarları, masaları süslüyor. Okul kitaplarına bile girdi.

Atatürk fotoğraflarının ardından Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sosyal medyada en çok paylaşılan kare oldu.

1933’TE ÇEKİLDİ

1933’te Cumhuriyetin 10.yılında Uşak’ta Hüsnü Kazım Özler’in çektiği o kare Türk milletinin Cumhuriyeti nasıl büyük bir fedakarlıkla kurulduğunu ölümsüzleştiren simgelerinden birisi oldu. Kurtuluş Savaşı’nda cepheye öküz arabalarıyla cephane taşıyan kadınlar ellerinde o günleri simgeleyen top mermileri ile poz verirken, üzerlerinde o yokluk günlerde giydikleri kıyafetleri ile kameraya bakıyorlar.

Mustafa Kemal Atatürk’ün portresi ve Türk bayrakları ile erkekler ve çocuklar da fotoğrafta yer alıyor. Erkeklerin sayı olarak fazla olmasına rağmen Hüsnü Kazım Özler, kadınların büyük fedakarlığını göstermek istercesine onları önde ellerinde top mermisi maketleriyle görüntülemiş.

Çocukların oturduğu öküz arabasının üzerinde “CÜMHURİYETİ BİZ BÖYLE KAZANDIK” yazılı pankart, fotoğraf karesindeki kadınların üzerlerindeki kıyafetler, ayaklarındaki çarıklar, erkeklerin dizlerindeki yamalarla olağanüstü birliktelik oluşturuyor. Pankarttaki “Cumhuriyet” yerine “CÜMHURİYET” kelimesi ile dikkat çeken başka bir ayrıntı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
PKK/DEM’e kapatma davası yolda... Yargıtay Başsavcılığı inceleme başlattı 26 Nisan 2024 | 1.821 Okunma Tarihi anlaşma, tarihi değiştirecek proje 24 Nisan 2024 | 1.393 Okunma Atatürk’ün adını kullanmak bu kez sizi kurtaramayacak 22 Nisan 2024 | 5.442 Okunma Marketlerde gıdada fahiş fiyata yasal önlem şart 19 Nisan 2024 | 740 Okunma Marketlerde gıdada fahiş fiyata yasal önlem şart 19 Nisan 2024 | 155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar