İsveç’te devlet destekli provokasyonun amacı ne?

Hürriyet Gazetesi Yazarı Nedim Şener'in bugünkü (23.01.2022)'' İsveç’te devlet destekli provokasyonun amacı ne?'' başlıklı yazısı.

HERHANGİ bir komplo teorisi üretmek için vakit kaybetmeye gerek yok.

Her şey çok açık; İsveç, Amerika Birleşik Devletleri’nin emperyalist hegemonyasının aracı haline dönüşen NATO’ya üye olursa akıbetinin Ukrayna ile aynı olacağını biliyor. Bu yüzden ABD’ye “NATO’ya girmek istemiyorum” diyecek cesareti olmadığı için, NATO üyeliğini engellemesi için Türkiye’ye yönelik alçakça provokasyonlara girişiyor.

ABD, NATO’yu kullanarak yeni hegemonya stratejisini, 2021 yılı şubat ayında ABD Başkanı Joe Biden ile Münih Güvenlik Konferansı sırasında şu sözlerle duyurmuştu: “Ben sözünün eri bir adamım. Amerika geri döndü. Bugün kısa bir süre önce başladığım görevde, ABD’nin Başkanı olarak konuşuyorum ve tüm dünyaya çok açık bir mesaj gönderiyorum. Amerika geri döndü. Transatlantik İttifak geri döndü. Ve geriye bakmayacağız.”

‘ABD GERİ DÖNDÜ’ SÖZÜNÜN ANLAMI

NATO üyeliği vaadiyle Ukrayna’yı adeta Rusya’nın kucağına attı. Amacı da buydu zaten: Sadece Ukrayna’yı değil, Avrupa’yı da çatışmanın parçası haline getirdi. ABD bununla da yetinmedi, NATO’nun sınırlarına kadar genişlemesine karşı olan Rusya’yı kışkırtmak için bu kez Finlandiya ve İsveç’i koz olarak kullanmaya karar verdi.

Rusya’nın işgaline karşı Ukrayna’ya sadece silah yardımı yaparak ateşi körüklemeyi tercih eden ABD, bu kez İsveç ve Finlandiya’yı NATO üyesi yapma girişimi ile Ukrayna topraklarında yaşanan savaşı Avrupa’nın içlerine kadar yayma kararlılığını gösterdi. Biden’in “ABD geri döndü, Transatlantik ittifakı geri döndü” sözlerinin anlamı buydu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Marketlerde gıdada fahiş fiyata yasal önlem şart 19 Nisan 2024 | 522 Okunma Marketlerde gıdada fahiş fiyata yasal önlem şart 19 Nisan 2024 | 103 Okunma Yargı PKK/HDP’yi kapatacağına yine bana ceza verdi 17 Nisan 2024 | 2.545 Okunma FETÖ’yü bitirmezseniz FETÖ sizi bitirir 08 Nisan 2024 | 1.647 Okunma Bakanlık 7 ay önce uyarmış Göz göre göre kriz ve kaos 05 Nisan 2024 | 3.086 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar