FETÖ’cü askeri öğrencilerin tahliyesinde ‘scramble’ detayı

Hürriyet Gazetesi Yazarı Nedim Şener'in bugünkü (29.06.2022)''FETÖ’cü askeri öğrencilerin tahliyesinde ‘scramble’ detayı'' başlıklı yazısı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, 15 Temmuz darbe girişimine katılan Hava Harp Okulu’na kayıtlı 66 FETÖ’cünün tahliye edilmesine ilişkin kararı hâlâ tartışılmaya devam ediyor.

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi, anayasal düzeni zorla değiştirme ve darbeye yardımdan cezalandırmıştı. FETÖ mensuplarının itirazı istinaf mahkemesi olarak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi tarafından da reddedilmişti. Her iki mahkemenin kararına karşın Yargıtay 3. Ceza Dairesi 66 kişinin tahliyesine karar verdi.

KİMİ HAPİSTE KİMİ TAHLİYE

15 Temmuz gecesi, darbeci subayların isim listesi yaparak seçtikleri 1., 2 .ve 3’üncü sınıftaki 116 kişiden 50’si darbeye katılmak dahil işledikleri suçlardan ceza alırken 66’sının tahliye edilmesi çelişkisi özellikle dikkat çekiyor.

Darbeye destek olarak getirilenlerden yarısının suçlu bulunup diğer yarısının tahliyesi, konunun üzerinde durmayı gerektiriyor.

Yargıtay kararında, askeri öğrencilerin darbeye yardımdan beraatları, “scramble” adı verilen acil içtima çağrısına bağlanıyor. Kararda aynen şunlar yazıyor:

“Dosya kapsamına göre; örgütsel faaliyet kapsamında işlenen anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçuna ilişkin planlanan hazırlık ve icra organizasyonundan önceden haberdar oldukları kanıtlanamayan, gerçekleştirilen kalkışmadan çok kısa bir süre önce her yıl rutin olarak yapılan tatbiki eğitim kampına katılan, olay akşamı “yat içtiması” akabinde “scramble” olarak bilinen acil içtima çağrısı ile tam teçhizatlı olarak içtima alanına çağrılan, kendilerine eğitim üstleri tarafından eğitim faaliyeti yapılacağı bildirilerek yine üstleri tarafından otobüslere bindirilen, nereye gideceklerine dair bilgilendirme yapılmayan, yolda giderken de yine üstleri tarafından kendilerine otobüste uyuyabilecekleri söylenilen, telefonları kendilerine verilmeyen, yanlarında herhangi bir iletişim aracı bulunmayan, ilerleyen saatlerde trafiğin de yoğunlaşması ile bindikleri araçların etrafının vatandaşlar tarafından sarılması üzerine üstleri tarafından vatandaşlara Hava Harp Okulu’na götürüldükleri bildirilen, araçları çevreleyen vatandaşlar tarafından da Hava Harp Okulu’ndan bu bilginin teyidi üzerine kendilerine herhangi bir müdahalede bulunulmayan, oluşa göre; ne için götürüldüklerini o sırada öğrenen ve o saatten sonra geldikleri otobüs içerisinde bekleyen, kalkışmaya yönelik herhangi bir eylem ve faaliyette bulunmayan, askeri hiyerarşinin altında yer alan ve Harp Okulu 1., 2., 3. sınıf öğrencisi olan sanıklara atılı anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçunun unsurları itibarıyla oluşmadığı, dolayısıyla beraatlerine karar verilmesi gerektiği” belirtiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
PKK/DEM’e kapatma davası yolda... Yargıtay Başsavcılığı inceleme başlattı 26 Nisan 2024 | 3 Okunma Tarihi anlaşma, tarihi değiştirecek proje 24 Nisan 2024 | 1.360 Okunma Atatürk’ün adını kullanmak bu kez sizi kurtaramayacak 22 Nisan 2024 | 5.431 Okunma Marketlerde gıdada fahiş fiyata yasal önlem şart 19 Nisan 2024 | 738 Okunma Marketlerde gıdada fahiş fiyata yasal önlem şart 19 Nisan 2024 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 1 yorum