Lokman’ın kavunu: Bana biraz izin!

Mevlana’nın yazdığı ve emekli Öğretmen Şefik Can’ın tercüme ettiği; “Mevlana Mesnevi Tercümesi”nde Lokman’ın kavununu anlatan bir bölüm var.

Özetleyerek yazayım:

Bir gün efendiye armağan olarak kavun getirmişlerdi. Efendi kölelerden birin e “Git oğlum, Lokman’ı çağır” dedi.

★★★

Lokman gelince kavundan bir dilim kesti, ona verdi. Lokman, o dilimi bal gibi, şeker gibi yedi. Öyle hoşlanarak,  öyle zevkle yedi ki; efendisi ona ikinci dilimi de verdi. Böylece dilimler on yediyi buldu.  Bir tek dilim kalınca “Bunu da ben yiyeyim de ne kadar tatlı kavun olduğunu anlayım, göreyim” dedi.

★★★

Lokman öyle hoşlanarak öyle zevkle yemişti ki, onu görenlerin de iştahları kabarıyor, karınları acıkıyordu. Efendisi o son dilimi yer yemez, kavunun acılığından ağzını bir ateş kapladı. Dili uçukladı, boğazı yandı.  Acılığından kendinden geçti.  Ondan sonra Lokman’a; “Ey benim canım. Ey benim cihanım!” dedi. Böyle bir zehri nasıl oldu da tatlı tatlı yedin? Böyle bir kahrı nasıl oldu da lütuf saydın? Bu ne sabırdır? Ne yüzden bu acılara katladın? Buna sabrettin? Yoksa sen tatlı canına düşman mısın? Neden bir şey söylemedin? Neden, ‘Beni mazur görün, şimdi yiyemem’ demedin?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İsyanı kınında! 24 Temmuz 2024 | 1.286 Okunma Çinli otomobile binip geldi! 17 Temmuz 2024 | 1.474 Okunma 2921 gün! 15 Temmuz 2024 | 1.297 Okunma Yeni mandacı! 12 Temmuz 2024 | 1.299 Okunma Bakın ne çıktı! 10 Temmuz 2024 | 1.342 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar