Dürüst çalışma enerjisi yola çıktı!

Ankara, İstanbul, Adana ve yeni seçilen tüm Belediye Başkanları, tek tek anlatıyorlar. Dürüst çalışma enerjisinin (bu deyim bana aittir, başka birinin sözü değildir) bütün Türkiye’ye...

Ankara, İstanbul, Adana ve yeni seçilen tüm Belediye Başkanları, tek tek anlatıyorlar. Dürüst çalışma enerjisinin (bu deyim bana aittir, başka birinin sözü değildir) bütün Türkiye’ye kalıcı örnek olması gerekir.
Teşvik etmeliyiz.
Örnekleri izliyorum.
Adana Belediyesi’ne yeni seçilen Başkan Zeydan Karalar, “Yedi Göze Barajı Projesi”nde “dürüst çalışma enerjisinin” nasıl çoğaltıldığını bütün Türkiye duysun diye anlattı. Toros dağlarının tepe ve yamaçlarından birikerek akan temiz, billur suyun Yedi Göze Barajı’nda toplanarak Adana’nın Kozan, Ceyhan, İmamoğlu, Yumurtalık merkezleri ile 163 köyü sağlıklı suya kavuşacak. Bu hizmeti önceki belediye yönetimi düşündü, projelendirdi, ihaleye çıkarttı, yapımına başladı.
Bravo onlara.
Fakat maliyet çok yüksek.
Niçin çok yüksek?
Zeydan Karalar’ın açıkladığına göre Yedi Göze’nin yapımında işin beşte biri bitmeden 310 milyon TL bütçe tükenmiş. Bu yüksek harcama ile giderse Yedi Göze Barajı, Adanalı’ya 1 milyar 652 milyon TL’ye mal olacak, bu kadar ağır maliyet de su parasına binerek kent halkından çıkartılacak.
Zeydan Kara, seçildi.
Tabloyu önünde buldu.

★★★

Bu barajın yapım ihalesi tam rekabete açık ihale ile verilmedi fakat “doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi olan ve yapı tekniği açısından özellik isteyen olağanüstü koşullarda başvurulan “21-B” ile yani davetiye usulü ihale edildi.
Niçin?
Tüneller uzun tutuldu.
Niçin?
Birim fiyatlar yüksek.
Niçin?
Niçin’ler yüzünden 310 milyon liraya bitecek diye yola çıkılan Yedi Göze, daha işin beşte biri bitmeden 310 milyonu yedi bitirdi.
Ne yapmalı?
Adana’nın yeni Belediye Başkanı Zeydan Karalar, yeni ekibiyle kentlerin büyük alt yapı projelerine bilgi desteği sunan İller Bankası ile “dürüst çalışma enerjisini çoğaltma” işbirliğine girişti.
Yedi Göze, masaya yatırıldı.

★★★

Tünel 8 kilometre tutulmuştu. 3 kilometreye düşürüldü. Bölgede DSİ’i de tünel yapıyor. Onun fiyatlarına bakıldı. Yedi Göze ihalesinde birim fiyatların olağanüstü yüksek olduğu görüldü. Teknik şartname basitleştirildi, yapım malzemesi piyasa fiyatlarına çekildi. Adana’nın Kozan, Ceyhan, İmamoğlu, Yumurtalık merkezleri ile 163 köyüne gelecek suyun miktarında, kalitesinde, sürekliliğinde en küçük bir sapma olmadan Yedi Göze Barajı’nı 600 gün içinde 285 milyon TL’ye bitirebilecek şekilde proje yenilendi. Canlı yayın bütün Adanalı ve Türkiye’nin gözü önünde “açık ihale” yapılacak. Seyhan ve Ceyhan gibi iki büyük nehrin ortasında olmasına rağmen 2019 yılında hala üçte biri susuz olan Adana, doya doya kullanacağı suya 600 gün sonra kavuşacak.

★★★

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yabancılar oynadı! Cimbom berabere! 01 Aralık 2023 | 174 Okunma Tüküreyim o futbolcunun dolarına! 29 Kasım 2023 | 441 Okunma Gitti gitti nereye gitti! 27 Kasım 2023 | 227 Okunma Acı yalan sarmalı! 26 Kasım 2023 | 145 Okunma Yıkayan ile yıkanan! 24 Kasım 2023 | 177 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar