Berlin’de hakimler var Okluk Koyu’nda ise korku!

Tarihte olanlar her zaman bize ışık tutar, fener olur. Bundan 268 yıl önce bütün dünyada krallıklar, imparatorluklar, padişahlar vardı. Saraylar yaparlardı. 1750 yılında Almanya hükümdarı Büyük Friedrich...

Tarihte olanlar her zaman bize ışık tutar, fener olur. Bundan 268 yıl önce bütün dünyada krallıklar, imparatorluklar, padişahlar vardı. Saraylar yaparlardı. 1750 yılında Almanya hükümdarı Büyük Friedrich de saray yaptırdı.
Saraylar!
Gösteriş yatırımlarıdır.
Kibir.
Azamet.
Büyüklük.
Şişmiş ego.
Göstergeleridir.
Alman hükümdarı sarayını yaptırınca hemen bitişiğinde bir yel değirmeni olduğunu gördü. Sarayın bahçesi sayılabilecek bitişikte yel değirmeni “Hükümdarın ezerim geçerim azametini” gölgeliyordu. Büyük Friedrich, adamlarını gönderdi. Değirmeni satın almak için sahibi köylüye iyi bir para teklif edildi. Değirmenci “Satmıyorum” dedi. Hükümdar teklif ettiği parayı daha artırdı. Değirmenci yine “Hayır” dedi. Hükümdar, “Ben hükümdarım, istersem zorla alırım” diye haber yolladı.
Değirmenci cevap verdi:
Alamazsın.
Berlin’de hakimler var.
Bir köylü parçası Alman değirmenci, hükümdarın karşısında korkmuyor, adalete güveniyordu.
Bu 268 yıl önceydi.

★★★

268 yıl sonra bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Ankara’da yaptırdığı 1150 odalı Saray’dan sonra Marmaris’te Okluk Koyu’nda 350-400 odalı bir Yazlık Saray da yaptırıyor.
Yazlık hızla yükseldi.
Büyüleyici doğaya kıyıldı.
50 bin çam ağacı kesildi.
1/25 bin planında değişlik yapıldı. Burası sit alanı olmaktan çıkartıldı. 11 bin metrekare deniz yüzeyi, taşıma kaya, çakıl, ince kalite kumla dolduruldu. Kirişler, kazıklar, platformlar, usturmaçalar, babalar, merdivenler konularak 3 hilal şeklinde bir sahil kumsalı oluşturuldu. Çok pahalı, çok büyük, zengin yatlarının yanaşıp demirleyeceği liman oluşturuldu. 300 kişinin aynı anda konaklayabileceği Yazlık Saray’ın etrafı Çin Seddi’ni andıran yaklaşık 4 metre yüksekliğinde ve kilometrelerce uzunlukta duvarlarla çevrildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yabancılar oynadı! Cimbom berabere! 01 Aralık 2023 | 174 Okunma Tüküreyim o futbolcunun dolarına! 29 Kasım 2023 | 437 Okunma Gitti gitti nereye gitti! 27 Kasım 2023 | 227 Okunma Acı yalan sarmalı! 26 Kasım 2023 | 145 Okunma Yıkayan ile yıkanan! 24 Kasım 2023 | 177 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar