Hapishane çoğalt! Hapishane boşalt!

Çiğdem Toker, SÖZCÜ’de yazmaya başlıyor. Yazdıklarından ötürü hakkında çok sayıda dava açılan bir yazarımız daha oldu. Hoş geldin Çiğdem! Çiğdem’e en son...

Çiğdem Toker, SÖZCÜ’de yazmaya başlıyor. Yazdıklarından ötürü hakkında çok sayıda dava açılan bir yazarımız daha oldu.
Hoş geldin Çiğdem!
Çiğdem’e en son “3 milyon TL” dava açılmıştı. “Tasarruf yapmak istiyorsanız metro ihalelerine bakın” diyen bir yazıydı.
Keşif bedeli:
2.1 milyar TL.
Şirketin teklifi:
2.4 milyar TL.
300 milyon fark.
Metro ihalesi tandık, bildik, iktidar yakını şirkete verildi. Çiğdem de yazısında; “nereye gidiyor bu 300 milyon liralık fark?” diye soruyordu.
Sakın sorma.
Kurcalama.
Yazma.
Davayı yersin. ★★★ Çiğdem Toker, “hapishane inşaat ihalelerini” de inceleyip, irdeleyip, büyüteç altına alarak ayrıntılarıyla yazmıştı: 51 yeni hapishanenin yapılması ihalesi verilmiş fakat “indirim tutarları” arasında yüksek farklılık vardı.
Biri:
Yüzde 4 indirimle almış.
Diğeri:
Yüzde 27 indirimle kapmış.
Hapishane ihalelerinin tümü davetiye usulüyle yapılmasına rağmen bu kadar yüksek indirim farkı nereden, niçin doğuyordu? Hapishane yapım artışıyla iktidara yakın müteahhit servetlerinin şişmesi birbirine paralel yürüyüp gidiyordu. Türkiye’de toplam 381 cezaevi vardı, bunun 139’u son 10 yılda yapılmıştı. Hapishaneler hazine arazileri ile mera alanları üzerinde yükseliyordu. Neredeyse her yıla 14 hapishane yapımı düşmekteydi. Son 16 yılda hapishane yapma hızı, fabrika yapma hazını beşe-ona katlamıştı. Her bir hapishanenin ihale tutarı 300 milyon TL’den başlayıp 520 milyon TL’ye kadar çıkıyordu. Hapishaneler yurdun dört bir köşesinde çoğalırken iktidar hapishane yapımını ekonomik kalkınmanın başarı öyküsü diye sunuyordu. Aksaray AKP İl Başkanı Abdülkadir Karatay, hapishane ihalesini anlatırken; “Aksaray’a çok önemli ve tarihinde tek olarak en yüksek yatırımı kazandırdık” diye gururlanan basın açıklaması yapmıştı.
Pek çok ülkede tersiydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yabancılar oynadı! Cimbom berabere! 01 Aralık 2023 | 174 Okunma Tüküreyim o futbolcunun dolarına! 29 Kasım 2023 | 438 Okunma Gitti gitti nereye gitti! 27 Kasım 2023 | 227 Okunma Acı yalan sarmalı! 26 Kasım 2023 | 145 Okunma Yıkayan ile yıkanan! 24 Kasım 2023 | 177 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar