Yeni hamleler ve başkanlık

Tabloyu elbette herkes aynı şekilde okumuyor. Ancak en azından bölgemizde olup bitenle, Türkiye’de acilen yapılması gerekenler arasındaki bağı hemen çoğumuz görebiliyoruz. Yanı başımızda istikrarsız...

Tabloyu elbette herkes aynı şekilde okumuyor. Ancak en azından bölgemizde olup bitenle, Türkiye’de acilen yapılması gerekenler arasındaki bağı hemen çoğumuz görebiliyoruz.

Yanı başımızda istikrarsız ve sürekli çatışma halindeki bir ülkenin varlığı, neredeyse tüm külfeti ve ağırlığı ile bizim üzerimizde. Milyonlarca mülteci, sınır güvenliğinden kendi içimizdeki ayrılıkçı terör örgütüne kadar her alanda Suriye, Türkiye’yi etkiliyor.

Şimdi bu ülkeyle ilgili uluslararası zeminlerde alınan ‘geçiş süreci’ kararının sancıları başladı. Kimin ne düzeyde kararlı olduğu belirsiz. Kimin ne kadar sorunun çözülmesini istediği de. Bu ülkedeki rejiminin varlığını ne pahasına olursa olsun isteyenler, sözgelimi Rusya ve İran; geçiş sürecinin kendi istedikleri gibi gitmesinin yanı sıra, yeni rejimin de çıkarlarını korumasını hedefliyor.

Rejimden rahatsız olsa bile, onun değişmesi yönünde bugüne kadar sahici bir adım atmayan ABD ve müttefikleri ise hala bu tereddütle hareket ediyor. Esad rejimi gitsin ama yerine de bölgesel dengeleri bizim aleyhimize bozacak bir iktidar gelmesin. Bu da geçiş sürecinin işleyişini doğrudan etkiliyor.

Burada başından itibaren duruşu net olan tek ülke konumundaki Türkiye, yukarıda kabaca özetlediğim sorunların da etkisiyle çözüm için en samimi çabaları sarf eden pozisyonunu koruyor. Ancak tıpkı Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın uzantısı olarak varlığını sürdüren PYD konusunda olduğu gibi, Ankara’nın manevra alanını daraltacak hamleler ısrarla önüne çıkarılıyor.

Devletin zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden’a da, uluslararası tüm zeminlere de PYD konusunda gereken mesaj verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki kararlılığının bir günlük ya da anlık olmadığının altını sürekli çizerken, bölgeye ve dünyaya şu mesajı veriyor aslında: Bir daha topraklarımızda bize karşı böyle bir sorunu kullanamayacaksınız. Sadece kendi sınırlarımız dahilinde değil, yakın coğrafyamızda da terörle bağlantısı olan herhangi bir yapıya müsamaha göstermeyeceğiz.

Bunlar Türkiye’nin elini güçlü kılan hamleler. Çünkü çözüm süreci ve benzeri dönemlerde, barışı Ankara’nın altını oymak olarak şekillendirenler, Erdoğan’ın liderliğinde beklemedikleri bir karşı hamle gördüler. Bu mücadelenin devamı, bölgede hesap yapan bazı güçleri, diğer Kürt siyasi hareketleri üzerinde yeniden düşünmeye sevk etti. PYD’nin ısrarla korunmak istenmesinin böyle bir boyutu var.

Ancak tüm bunları konuşurken, akıldan çıkarılmaması gereken bazı hususlar var. Bugünler gelip geçecek ve inşallah Türkiye, terör belasını ciddi boyutlarda bertaraf edecek. Tam da o dönemi dikkate alarak, Irak Kürtleriyle devam eden yakınlığın bir benzeri üzerinde çaba göstermek, o döneme dair bazı kapıları açık tutmak önemli. Bölgemizde dört ayrı ülkede yaşayan milyonlarca Kürt var. Bunların her biri üzerinde ayrı ayrı ama aynı zamanda tamamını kuşatacak hesaplar var ve bu durum herkesin malumu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.242 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 638 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 645 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar