Sözünüz hak, ya niyetiniz?

Pazar günü sandığa gidiyoruz. Yine bir genel seçim ve yaklaşık beş ay önceki seçimin kelimenin tam anlamıyla tekrarı.  7 Haziran’da sandıktan çıkan sonuç; pek çok koalisyon denklemine...

Pazar günü sandığa gidiyoruz. Yine bir genel seçim ve yaklaşık beş ay önceki seçimin kelimenin tam anlamıyla tekrarı. 

7 Haziran’da sandıktan çıkan sonuç; pek çok koalisyon denklemine matematik olarak açık görünse de pratik olarak mümkün olmadı. Bu durumu ikide bir Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bağlamak isteyenler ya da AK Parti’nin politikalarıyla bağlantılı görenler, yakın tarihi görmezden geliyorlar.

Toplumsal hafıza dediğimiz zaman tek tek bireylerin hafızasından değil; bir bakıma kolektif bir şuurdan bahsediyoruz. O nedenle ‘kimse koalisyon dönemlerini hatırlamıyor yahut pekala bu ülke koalisyonla da yönetilir’ diyenlerin bu farka dikkat etmesi gerekiyor. Toplumsal hafıza canlıdır, bir tecrübedir, birikimdir. Daha geniş ifadesiyle milletler bu hafızayla olup biteni anlamaya ve geleceğe yürümeye gayret ederler.

1950’den bu yana yapılan seçimler, aradaki askeri darbeler, meşru iktidarlara yönelik gizli açık müdahaleler, bir satır tarih okumamış bile olsa toplumsal hafızada ciddi bir karşılığa  sahip. Bir partinin tek başına iktidar olamayıp, koalisyonların olduğu dönemler, kelimenin tam anlamıyla ‘fetret’ dönemleri oldu. Bir yandan kendi içimizde kısır çekişmelerle boğuştuk. Öte yandan dünya değişirken, hatta dünya yeniden kurulurken olup bitenin dışında kaldık. Kendimize gösterilen yere razı olduk. Rolümüz hakkında fikir sahibi olmak bir yana, dağıtılan rolü lütuf gibi görmeye zorlandık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.242 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 638 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 645 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar