Şah çeken Tahran’ın Şah’a dönüşü mü?

Biz kendi içimizde neredeyse her gelişmeyi bir şekilde yakın geleceğin siyasi mimarisi üzerinden okumaya çalışırken; etrafımızda, üstelik küresel ölçekte sonuçlar doğuran gelişmeler...

Biz kendi içimizde neredeyse her gelişmeyi bir şekilde yakın geleceğin siyasi mimarisi üzerinden okumaya çalışırken; etrafımızda, üstelik küresel ölçekte sonuçlar doğuran gelişmeler yaşanıyor.

İran ve ABD arasında, esasen Tahran’la uluslararası sistem arasında varılan ‘ön anlaşma’nın, kime ne getireceği, tarafların beklentilerini karşılayıp karşılamayacağı, daha da önemlisi ambargolardan sıyrılan bir İran’ın nasıl bir dönüşüm yaşayacağı herkesin merak konusu. Bizim açımızdan elbette meraktan öte, geleceğimizi doğrudan ilgilendiren ve daha şimdiden etkilemeye başlayan bir gelişme.

Türkiye’de İran’la ilgili analiz yapmanın zorlukları var. Her ikisi de bir şekilde ideolojik kaynaklardan beslenen sevgi ve nefret kıskacında yaklaşımlarla Tahran’ı anlamak imkansız. Öte yandan uzun zamandır aktif çatışma yaşanmasa da her an hissedilen bir rekabetin, bu anlama çabasında ihmal edilmemesi gerekiyor.

Şimdi Tahran yönetiminin bu yeni hamlesini, özellikle kendi iç kamuoyuna bir zafer olarak sunmasından, bölgesel etkilerine ve Suriye, Irak ve Yemen benzeri alanlardaki çatışmaya kadar pekçok boyutuyla dikkatle ele almak zorundayız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.242 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 638 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 645 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar