Millet sözü yeniden siyasete verdi

Şu dakika itibarıyla sandıkların yüzde 97’si açılmış durumda. AK Parti 7 Haziran seçimlerinden beş ay sonra girdiği ilk seçimden yeniden tek başına iktidar olarak çıktı. Bu sonuçlar...

Şu dakika itibarıyla sandıkların yüzde 97’si açılmış durumda. AK Parti 7 Haziran seçimlerinden beş ay sonra girdiği ilk seçimden yeniden tek başına iktidar olarak çıktı. Bu sonuçlar itibarıyla mecliste yine dört parti var. Ancak milletvekili dağılımı ciddi olarak değişmiş durumda. 

Rakamlar çok az da olsa değişebilir. Ancak AK Parti’nin 2011 genel seçimlerindeki havayı ve rakamları yeniden yakaladığı ve 7 Haziran’da MHP ve HDP’ye giden oylarının önemli bölümünü geri aldığı çok net olarak görünüyor. Fakat bir gerçeğin altını çizmeden geçmeyelim. Seçmenin terazisi bu kez kelimenin tam anlamıyla ince ayarın ötesine geçti ve Türkiye’nin önünü yeniden açan bir yol haritası çıkardı.

AK Parti beklentilerin hayli üzerinde bir oyla tek başına iktidar imkanını yakaladı. 7 Haziran seçimlerinin oluşturduğu hava, AK Parti açısından yeniden böyle bir yükselişin mümkün olmadığı yönünde bir beklenti oluşturmuştu. Geçen beş ayın sonucunda seçmen, gerek olup biteni, gerekse yakın geleceği değerlendirerek yeniden tek başına iktidar tercihini işaretledi.

HDP’nin barajı çok az farkla aşması ne anlama geliyor? Artık baraj sorunu olmayan bir siyasi parti olarak yoluna devam edeceğini mi? Buna evet demek hayli zor. HDP’yi bir proje dahilinde AK Parti’yi iktidar dışında tutmanın aracı olarak kullananlar, dindar ve muhafazakar olarak tanımlanan Kürt oylarının tekrar AK Parti’ye dönmesine engel olamamış görünüyor.  Burada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın güneydoğu ağırlıklı kanaat önderleriyle yaptığı temasları bir kenara not etmekte yarar var. Diğer yandan kuvvetle muhtemel CHP’ye ait olan birkaç puanın HDP’de kalması bu partiyi barajın üzerinde tuttu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.242 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 638 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 645 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar