Mazeret değil cevap aramak

Yeni döneme ait konuşmamız gereken belki çok fazla başlık var. Ama bunun için önce doğru sorulara ihtiyacımız var. 7 Haziran seçimlerinin bir anlamda kopma noktası, şu ana kadar AK Parti çatısı...

Yeni döneme ait konuşmamız gereken belki çok fazla başlık var. Ama bunun için önce doğru sorulara ihtiyacımız var.

7 Haziran seçimlerinin bir anlamda kopma noktası, şu ana kadar AK Parti çatısı altında bulunan ve genel bir tanımla dindar veya muhafazakan diye adlandırdığımız Kürtlerin, Türkiye’nin gidişatını değiştirecek şekilde HDP’ye oy vermesi oldu. Başka bir ifadeyle, seçim sonuçlarını Kürtler belirledi. Tek parti iktidarı onların tercihleri sonucunda sona erdi.

Burada olup biten, herhangi bir kesim ya da anlayışın siyasi tercihlerindeki sıradan bir değişim gibi algılanmamalı. AK Parti, çok uzun zamandır Kürtlerin geniş bir kesiminin tercih ettiği siyasi merkezdi ve bu yönüyle belki de dipte devam eden ‘aidiyet’ tartışmasının yeterince farkına varılamadı. Üç genel ve üç yerel seçim, iki kritik referandum; en önemlisi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu tartışma hep geride kaldı.

Bugün neden ve niçin sorusu için çok geç kalınmış olabilir mi? Bunu henüz bilmiyoruz. Ancak öyle ya da böyle Türkiye’nin bu tabloyu yönetmesi gerekiyor. İşte tam bu noktada bazı sorulara ve bunlarla beraber geliştirmemiz gereken tartışmalara ihtiyacımız var.

Öncelikle, her kopuşta yaşanan bir tehlike, yani ayrılanlarla ilgili kullanılan üslup herşeyden daha fazla önemsenmeli. Suçlama ve belki de en kötü ve yersiz ifadesiyle ‘ihanet’e varan bir söylem; sadece ve sadece kopuşu ve ayrışmayı hızlandıracaktır. Siyaset bir tercihtir. Burada yaşanacak değişimleri zamanında öngörebilmek, tedbir almak, yeni yollar açmak da siyaset sanatının olmazsa olmaz incelikleridir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.242 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 638 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 645 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar