Kürtlerle ittifaktan kim rahatsız?

Türkiye’nin kendi etrafında olup bitenle ilgisi, seçim dönemlerinde doğal olarak biraz azalır. Sonuç itibarıyla her seçim dönemi, iç dengelerin yeniden kurulduğu ve bu anlamda dış politikanın bir parça...

Türkiye’nin kendi etrafında olup bitenle ilgisi, seçim dönemlerinde doğal olarak biraz azalır. Sonuç itibarıyla her seçim dönemi, iç dengelerin yeniden kurulduğu ve bu anlamda dış politikanın bir parça kenara itildiği günlerdir.

Ancak ülkemizin etrafındaki gelişmelerin, özellikle de bizi etkileyen boyutları dikkate alındığında, böyle bir ilgi azalmasının maliyeti düşündüğümüzden çok daha ağır olabilir. Nitekim son yıllarda iç gündemin kıskacından kurtulduğu sürece çok önemli ve tarihi adımlar atmayı başardı Türkiye.

Diğer yandan seçim dönemlerinde, siyasi partilerin sahaya doğrudan yansıyan söylemlerinde dış politika çoğu zaman hak ettiği yeri bulmaz. Bu defa da öyle oluyor. Özellikle CHP’nin Suriyeli mültecileri doğrudan hedef alan ve iç kamuoyunu kışkırtmaya yönelik beyanlarını saymazsak, muhalefetin dış politikaya yönelik ilgisi neredeyse yok düzeyinde.

Mesela sorusunun karşısına yazabileceğimiz çok sayıda cevap var. Sadece Irak’taki gelişmelere, özellikle de Kürt bölgesiyle ilgili gündeme bakmak yeterli. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani’nin son ABD temasları, biraz da gündemin gölgesinde yeterince yer bulmadı.

Barzani, Washington’da en üst düzeyde ağırlandı. Başkan Barack Obama ve Yardımcısı Joe Biden’la görüştü. Neresinden bakarsanız bakın Mesut Barzani, Türkiye açısından önemli bir siyasi aktör ve daha açık ifade etmek gerekirse önemli bir müttefik. Bu nedenle ABD’de neler konuştuğu ve hangi mesajları aldığı bizi de doğrudan ilgilendiriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.241 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 636 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 643 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.570 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar