Kimin yol haritası net?

Sultanahmet’te patlama. Verilmek istenen ana mesaj elbette çok açık. Eğer Türkiye son dönemde çizdiği yol haritasından vazgeçmezse, hemen her an güvenlik endişesi yaşayan ve istikrarsız bir ülke...

Sultanahmet’te patlama. Verilmek istenen ana mesaj elbette çok açık. Eğer Türkiye son dönemde çizdiği yol haritasından vazgeçmezse, hemen her an güvenlik endişesi yaşayan ve istikrarsız bir ülke olacak.

Meselenin nereden nereye ve nasıl geldiğini anlamak için çok gerilere gitmeye gerek yok. Son iki yılda giderek belirgin hale gelen bir büyük tehdit var. Bu tehdit şu anda görünen terörle mücadeleden çok daha geniş ve kuşatıcı. Ancak eğer terörle mücadele kararlı biçimde yürütülmezse, daha büyük bir tehdide dönüşecek özellikler taşıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu büyük tehdidin varlığını ve nasıl mücadele edilmesi gerektiğini devlet politikası olarak ilan ettiğinde, kelimenin tam anlamıyla yalnızdı. O ana kadar devam eden çözüm süreci, müzakere ve benzeri başlıklar üzerinden yürüyen politikaların; iyi niyet bir yana, tamamen devleti yok etmeye dönük bir hamleye dönüştüğünü ifade etti ve o günden bugüne mücadelesini sürdürüyor.

Çok sayıda akademisyenin imza attığı bildiri, Cumhurbaşkanı tarafından yürütülen mücadelenin ciddi sonuçlar üretmeye başladığının ifadesi. Terör örgütünün, yıllar yılı gerek ülkemizde, gerek bölgede ve gerekse uluslararası arenada oluşturduğu ilişkiler ağı, böyle örgütlenmeler ve karşılıklar üretmeye müsait ne yazık ki. 7 Haziran seçim sonuçlarında da gördük ki, Türkiye’nin kendi içinde ve yakın coğrafyasında Kürtler üzerinde söz sahibi olması, pek çok güç merkezini çileden çıkarıyor. Nitekim HDP ve ortaklarının bu yönde geliştirdiği proje, 7 Haziran’da sonuç verdi ve siyaset bir anda kilitlendi.

O günden sonra siyaset sahnesindeki bütün kritik hamleler Erdoğan’dan geldi. Burada hamleden kastımız, seçimler, iktidar veya koalisyon ihtimalleri değil. Cumhurbaşkanı böyle alanlara değil, doğrudan Türkiye’yi hedef alan büyük tehdide odaklandı. Toplumla bu tehdidi paylaştı. Devlet aklındaki zaafları gidermek için büyük riskler aldı. Sonuçta proje sahipleri değil, Erdoğan’ın doğrudan milletle paylaştığı tezler galip geldi. 1 Kasım sonuçlarının net okumasını böyle yapabiliriz.

Şimdi malum metne imza atanlar, ne söylediklerinin ve ülkenin nerede olduğunun ne kadar farkında bilinmez. Ancak bu hamleyi hafife almamak gerekiyor. Bu büyük bir kurgunun önemli bir parçası olarak görülmeli ve devlet aklının zaafa uğramasına asla izin verilmemeli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.242 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 638 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 645 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar