Hangi Demirel? Hepsi ve hiçbiri

Süleyman Demirel... Hayatı boyunca en çok dilinde yer eden hadis-i şerif, ‘Ölülerinizi hayırla yad ediniz’ olsa gerek. Şimdi kimbilir milyonlarca insan kendisinden nasıl söz ediyor, nasıl hatırlıyor. Kuşkusuz...

Süleyman Demirel...

Hayatı boyunca en çok dilinde yer eden hadis-i şerif, ‘Ölülerinizi hayırla yad ediniz’ olsa gerek. Şimdi kimbilir milyonlarca insan kendisinden nasıl söz ediyor, nasıl hatırlıyor.

Kuşkusuz, geride kalanların bir başka aleme göç edenler hakkında ‘ölçülü’ davranması ve konuşması önemli. Ancak bu durum, onun yapıp ettiklerini, hele de ibreti alem olacak düzeyde ise hatırlamaya engel olamaz.

Kimilerine göre bir yerlerde işaret edilen ve ‘İslamköy’den çıkan’ Nurlu Süleyman olmuştur; yani ‘ilahi’ bir projedir. Kimilerine göre ilahi değil, bildiğin ‘ecnebi’ projesi olan Morison Süleyman’dır. Masondur, Amerikan’ın has adamıdır. Menderes’ten sonra merkez sağı kontrol etmek için icat edilmiş biridir. Ama odasına kapanıp saatlerce ibadet edip risale okuduğu söylenen bir başka Demirel daha vardır. Mason olmuşsa sırf onların tezgahını bozmak için aralarına girmiştir! Hayatı boyunca onun her adımını ilahi bir işaret gibi gören nice adam vardır bu topraklarda.

Elbette bunlara benzeyen ve her biri birbirine taban tabana zıt onlarca Demirel tarifi sayabiliriz. İşte onu asıl anlatan da bu yanıdır. O, hayatı boyunca bu tür tanımları besleyecek dokunuşlar yapmış, kendi geliştirdiği basit demagojilerle de bunları anlamaya çalışanları püskürtmüştür. İşte o yüzden Süleyman Demirel bunların hepsidir ve hiçbiridir. Hem öyledir, hem değildir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.241 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 636 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 643 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.570 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar