Dindar Kürtler nereye?

7 Haziran seçim sonuçları üzerinden başlayan belirsizlik, kimin hangi şartlarda koalisyon oluşturacağına dair tartışmaların henüz başlamış olması, geleceğe dair konuşmayı...

7 Haziran seçim sonuçları üzerinden başlayan belirsizlik, kimin hangi şartlarda koalisyon oluşturacağına dair tartışmaların henüz başlamış olması, geleceğe dair konuşmayı zorlaştırıyor mu?

Bir parça evet. Ama mevcut sorunlara ve bunlara dair kimin hangi öneride bulunduğuna bakarsak o kadar da zor değil konuşmak. Türkiye’nin hem bulunduğu coğrafyada, hem de kendi içinde var olan sorunlarla başa çıkabilmesi, bu anlamda kararlı ve vizyon sahibi bir siyasi aklı gerektiriyor. Bu sorunların önemli bir bölümü, Kürtler ve onlar etrafında tanımlanan başlıklar olarak görülebiliyorsa, burada HDP üzerinde daha fazla durmak yararlı olabilir.

Seçimlerden HDP’nin barajı aşarak ve çok sayıda milletvekili kazanarak çıkması, tüm siyasi dengeleri alt üst etti. Şenlik havasında gidip bu partiye oy veren seçmenler, olup bitenin ne kadar farkında ya da değil, önemi yok. Bundan sonrası onların öngörebildiğinden çok daha farklı olacak.

HDP’nin 80 milletvekili ile parlamentoda olması, İstanbul ve İzmir’de aldığı oylar, Türkiye’nin belli bir bölgesinde oyların çok büyük bir bölümünü alması, ödünç oylar ve operasyonlar dışında da okunmayı hak eden bir gerçek. Ödünç oylar var mı, elbette. Bunlar uluslararası bir güç merkezinin, ülkemizdeki belli bir sermaye ve medya çevresiyle ortaklaşa yaptığı operasyonun sonucu mu, elbette öyle. Peki doğu ve güneydoğuda insanlar sandığa giderken terör örgütünün baskısı var mıydı, elbette vardı.

Ancak bundan fazlası var. Yukarıda saydıklarımız, HDP’ye giden oyların bir bölümünü açıklasa bile, sözgelimi dindar ve muhafazakar diye adlandırdığımız Kürt seçmenin verdiği oyları izah etmiyor.

2015 yılındaki ilk yazımdan bir alıntı yapmak istiyorum:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.242 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 638 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 645 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar