Ateşe elini kim uzatacak?

Takvim giderek hızlanıyor. Önce TBMM kendisine bir başkan seçecek, ardından görevlendirme ve hükümet kurma süreci başlayacak. CHP’nin Deniz Baykal’ı aday göstermesi, seçimlerden sonra Cumhurbaşkanı...

Takvim giderek hızlanıyor. Önce TBMM kendisine bir başkan seçecek, ardından görevlendirme ve hükümet kurma süreci başlayacak.

CHP’nin Deniz Baykal’ı aday göstermesi, seçimlerden sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Baykal arasında yapılan görüşmeyi de dikkate alarak; yeni bir koalisyonun ilk işareti olarak kabul ediliyor. Baykal’ın meclisi açarken paralel yapıya vurguda bulunmasını, onun siyasi hayatında uğradığı talihsizlik üzerinden kişisel bir duruş olarak değil; bunca yılın devlet tecrübesinin getirdiği kavrayış ve tavır olarak algılamak gerekiyor. Önemli ve geleceğe ışık tutan bir duruş. Paralel yapıyla mücadelenin, bir devlet politikası olarak devam edeceğinin de işareti.

Peki AK Parti ve CHP koalisyonu. Gerçekten böyle mi? Yani Baykal’ın adaylığı başkanlıkla sonuçlanırsa, bu durum AK Parti ve CHP arasında bir koalisyon kurulmasına mı işaret ediyor? Gerek Başbakan Ahmet Davutoğlu, gerekse de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu son derece temkinli açıklamalar yapıyor. Kılıçdaroğlu’nun daha olumsuz bir pozisyon alması, istekli görünmemek ve pazarlık gücünü korumak mı; yoksa böyle bir koalisyonda yer almanın getireceği sıkıntıların korkusu mu, henüz bilmiyoruz.

Ortada iki partinin koalisyon kuracağına dair bir hava var. Ancak biraz acele ettiğimizi düşünenlerdenim. Çünkü CHP, seçim sürecinde de, öncesinde de Türkiye’nin etrafındaki sorunlar ve hepsinden önemlisi Kürt sorunu başlığı altında suskun bir parti görünümündeydi. Oysa şimdi bu sorunlar yumağının giderek yakıcı hale geldiği ve sorumluluk üstlenmeyenin iktidar ortağı olmasının pratik olarak anlamsız olduğu bir viraja girdik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.242 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 638 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 645 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar