7 Haziran nasıl bir başlangıç?

Yakın tarihte birbiri ardına ortaya çıkan gelişmeler üzerinden bakarsak, ‘Yeni Türkiye’ başlığı altında söylenenler daha anlamlı hale geliyor. Mevcut tabloda, ‘sistem’den tutun, yakın gelecekteki...

Yakın tarihte birbiri ardına ortaya çıkan gelişmeler üzerinden bakarsak, ‘Yeni Türkiye’ başlığı altında söylenenler daha anlamlı hale geliyor. Mevcut tabloda, ‘sistem’den tutun, yakın gelecekteki seçimlere kadar her şey ‘yeni’ başlığı altında ele alınmak zorunda.

En önemli başlıklardan birisi başkanlık sistemi. Çünkü sistemin dönüşümünde, gerek hızlı, gerekse daha sağlıklı karar alabilmek; ayrıca bürokratik vesayetin gücünü kırabilmek için en önemli adım, başkanlık sistemine giden yolun açılması.

Özellikle bu ifadenin altını çizerek devam edelim. ‘Başkanlık sistemine giden yolun açılması.’ Çünkü mevcut durumda yürütülen tahminler ya da siyasi analizler, başkanlık sisteminin varlığını tümüyle 7 Haziran seçimleri üzerine kurguluyor. Seçimlerde ortaya çıkacak tablonun, sözgelimi AK Parti’nin anayasayı değiştirecek güce erişip erişmeyeceğinin, nihai göstergesi olacağı öngörülüyor.

Oysa 7 Haziran seçimleri, muhtemelen sonuçları ve parlamentoya yansıyacak tablosuyla, bu tartışmaların devam edeceği ve genişleyeceği bir koridoru önümüze getirecek. Siyasetin pazarlık boyutu, bir kenara atılacak bir özellik değilse; yakın gelecekte de pazarlıklar, müzakereler devam edecek. Üstelik, alınacak mesafeye ve başkanlık sistemi gibi kritik başlıklara bakılırsa, sürecin böyle yürümesi herkes açısından daha sağlıklı olabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.242 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 638 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 645 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar