7 Haziran listeleri

7 Haziran seçimleriyle ilgili en önemli işaretlerden biri önceki gün ortaya çıktı ve siyasi partiler aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim ettiler. Büyük sürprizler var mı, hayır. AK Parti...

7 Haziran seçimleriyle ilgili en önemli işaretlerden biri önceki gün ortaya çıktı ve siyasi partiler aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim ettiler.

Büyük sürprizler var mı, hayır. AK Parti, üç dönem kuralı dışında da önemli sayıda milletvekilini liste dışı bıraktı. Ancak buna rağmen çok yenilenmiş bir liste görüntüsü vermiyor. Sanki Osman Can veya Markar Eseyan gibi isimlerin daha çok yer aldığı bir liste daha fazla heyecan taşıyabilirdi seçmene. Son yıllarda özellikle liberal çevrelerle yaşanan gerilim, bu yönüyle listeye olumsuz yansımış görünüyor. Gençler ve seçilecek yerlerde gösterilen kadın adaylar üzerinden yapılan tercihler listenin bir başka özelliği olarak dikkat çekiyor.

CHP listesini okumak ve anlamak kolay değil. Çünkü sanki çok sayıda el tarafından müdahale edilmiş karmaşık bir görüntüsü var. Geçmişe tutunmak, Alevi oylarını koruyabilmek, Kürtlere hem yakın hem uzak olmak, azınlıklar üzerinden mesaj vermek gibi iç içe geçmiş pekçok denge arayışı göze çarpıyor. Ömrü İstanbul sermayesinin şemsiyesi altında geçen Türk solunun, HDP konusunda işaret aldığını hissettirmesi, CHP’yi hayli telaşlandırmış görünüyor.

MHP listelerinde öncelikle öne çıkan iki isim Ekmeleddin İhsanoğlu ve Durmuş Yılmaz. Ancak bu iki ismin popüler olmalarının dışında MHP’de önemli bir karşılığı olacağını düşünmüyorum. Benim dikkatimi çeken en önemli isim Gaziantep’te birinci sıraya yerleşen Prof. Dr. Ümit Özdağ. Yeni dönemin gündemi dikkate alındığında MHP, bu alandaki en donanımlı isimlerden birisini öne çıkararak ‘tartışmada ben de varım’ mesajını veriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.242 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 638 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 645 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar