SCUBA su altının gizemli dünyasını keşfedin

SCUBA’ya yani Aletli Dalışa, kendimi geliştirdiğim pek çok spora olduğu gibi üniversitede başladım. İlk su altı eğitimimi, malesef artık aramızda olmayan, Türkiye’nin sualtı...

SCUBA’ya yani Aletli Dalışa, kendimi geliştirdiğim pek çok spora olduğu gibi üniversitede başladım. İlk su altı eğitimimi, malesef artık aramızda olmayan, Türkiye’nin sualtı çalışmalarına çok değerli katkıları bulunan sevgili Gökhan Türe’den aldım. Arkasından da 1990’da, Çubuklu Askeri Dalgıç Okulu’nun siviller için açtığı 2 aylık sıkı Kurbağa Adam kursuna katıldım. Daha sonra da PADI’den devam ettim ve Rescue Diver–Kurtarma Dalgıcı sertifikamı aldım.

Bize okyanusların gizemini gösteren, sualtının bilinmeyen mucizelerini tanımamızı sağlayan, hepimizin hayranlıkla izlediği Oscar ödüllü belgesellerin yapımcısı, Fransız Deniz Subayı Jack Yves Cousteau, ortağı mühendis Emile Gagnan ile modern SCUBA aletini üreten ve tüplü dalışı ortaya çıkaran insandır aynı zamanda. Jack Cousteau, deniz yaşamının akıl almaz çeşitliliğini dünyaya gösterdi. Bilinmeyen su altında neler olduğunu, su altı ekosistemini, soyu tehlikede olan su canlılarını ve insan etkisinin bundaki sorumluluğunu gözlemledi ve bütün gücüyle herkese anlattı. Bu konuda yarattığı farkındalık denizlerin korunması için bilinç geliştirdi. Balina avına kota getirdi, kendi ülkesinin nükleer atıklarını Akdeniz’e atmasını engellendi. Yaşadığı dünyaya, aldığından çok çok daha fazlasını vermeyi başarmış ender insanlardandır.

Su altının rengarenk ve sessiz, gizemli ve olağanüstü dünyasını her fırsatta keşfetmeye çalıştım ve Avustralya’dan Kızıl Denize, Fransa’dan Filipinler’e, dünyanın pek çok yerinde dalışlara katıldım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüzde 1’le, yüzde 2 ile değişen rejim, yüzde 1’le, yüzde 2 ile yine değişir 30 Temmuz 2018 | 986 Okunma Yüzde 1’le, yüzde 2 ile değişen rejim, yüzde 1’le, yüzde 2 ile yine değişir 29 Temmuz 2018 | 50 Okunma Türkiye masumiyetini kaybetti 13 Mayıs 2018 | 1.036 Okunma Geldikleri gibi giderler ve asla pes etmememin abidesi; kartal istimbotu 25 Mart 2018 | 421 Okunma Cumhurbaşkanı'na hakaret ve tehdit davasından beraat ettim 13 Şubat 2018 | 1.410 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar