Yeni ekonomi modeli ve Şahap Kavcıoğlu'na sorular

Habertürk Gazetesi Yazarı Nagehan Alçı'nın bugünkü (04.06.2022)''Yeni ekonomi modeli ve Şahap Kavcıoğlu'na sorular'' başlıklı yazısı.

Türkiye’de 7 ay önce yeni bir ekonomi modeline geçildiği söylenirken bunu “ihracata öncelik veren, ithalatı minimize etmeyi hedefleyen, cari fazla vermeyi amaçlayan” bir model olarak sundu iktidar.

Bu amaç ne kadar hayata geçiyor? Hakikaten ithalat-ihracat dengesi ikincinin lehine döndü mü, cari fazla veriyor muyuz?

Mevcut ekonomik tabloya bakınca hala cari açık veren hem de ciddi cari açık veren bir ekonomiyiz.

Rekabetçi kur-değersiz TL felsefesiyle yükselen döviz fiyatına rağmen bu kadar cari açık vermeye devam etmemiz çok enteresan.

Bu modelin acı reçetesi döviz fiyatının pahalı olması ve vatandaşın ithal ürünlere ulaşımının zorlaşması, faydalı tarafı ise her ay cari fazla verecek olmamızdı.

Türk ekonomisinin 75 senedir temel kamburu olan cari açık belasından kurtulacaktık bu modelle…

Ancak şu an hem yüksek döviz fiyatı hem de yüksek cari açık var. Hem çok yüksek enflasyon var, hem de KKM dolayısıyla fiili çok yüksek faiz.

Her geçen gün fakirden zengine para transferi yapıyor mevcut finansal sistem. Ücretli çalışanlar her gün sermayedarları finanse ediyor. Maaşlı çalışanlar her gün fakirleşiyor. Zenginlerden toplanan vergilerin yoksulları sübvanse etmesi gerekirken tam tersi oluyor. Hakikaten inanılmaz bir durum.

Cari fazla vereceğimiz noktaya kadar döviz fiyatlarının yükselmeye devam edeceği açık. Tek yön gözüküyor dövizde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.558 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 394 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 906 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.085 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 719 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar