Tarihi görüşmenin şifreleri…

Dünyayı kuş bakışı izleyerek bir uçtan bir uca kat ettik ve pazartesi akşam üzeri ABD’nin başkenti Washington DC’ye vardık. Yorgunluk büyük, öte yandan, bu ziyaretin önemi ve heyecanı hepimizi dipdiri...

Dünyayı kuş bakışı izleyerek bir uçtan bir uca kat ettik ve pazartesi akşam üzeri ABD’nin başkenti Washington DC’ye vardık. Yorgunluk büyük, öte yandan, bu ziyaretin önemi ve heyecanı hepimizi dipdiri ayakta tutuyor.


ABD başkanlarıyla görüşmeler hep önemli olmuştur ama bu seferkinin ayrı bir ehemmiyetinin olduğu açık. Ortadoğu kaynıyor, yanı başımızdaki harita yeniden şekilleniyor. Yalnızca Ortadoğu değil ABD’nin içi de kaynıyor.
Sıra dışı ve çok tartışmalı bir başkan Trump. ABD siyasetini iyi bilenler devlet ile başkanın arasının hiç bu kadar açılmadığını söylüyorlar. Dolayısıyla, ABD YPG’ye silah yardımı yapacağını ilan etti ancak Trump bu kararın neresinde?
Görüşmenin iki ana ekseni var. İlki ve tabii ki en büyüğü YPG ve Suriye. Açıklamalara bakacak olursak Trump Türkiye gibi bir müttefiki elbette kaybetmek istemiyor.
YPG politikasından 180 derece dönmesi beklenmiyordu zaten ancak Türkiye’ye yönelik tehdit oluşmaması konusunda garanti vereceği, silahların PKK’nın eline geçmemesi için bir envanter tutmak, Rakka operasyonu bittikten sonra o envantere göre toplamak ve bunu Ankara ile paylaşmak gibi öneriler getirebileceği konuşuluyordu. Nitekim iki liderin toplantıdan sonra yaptıkları açıklamalar ABD’nin YPG konusunda temel bir politika değişikliğine gitmek niyetinde olmadığı ancak Türkiye’ye yönelik herhangi bir tehdite karşı da garanti verdiğini gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.558 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 394 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 906 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.085 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 719 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar