Suriyelilerin en büyük kanalı Suriye TV'nin Sefaköy'deki stüdyolarında bir gün

Siyasetin en büyük polemik konularından biri olsa da Türkiye'de yaşayan ve resmi rakamlara göre sayıları 3 milyon 700 bin, gayri resmi tahminlere göre ise 4-5 milyonu bulan Suriyelileri neredeyse hiç tanımıyoruz. Aynı ülkede...

Siyasetin en büyük polemik konularından biri olsa da Türkiye’de yaşayan ve resmi rakamlara göre sayıları 3 milyon 700 bin, tahminlere göre ise 4-5 milyonu bulan Suriyelileri neredeyse hiç tanımıyoruz.

Aynı ülkede ama iki apayrı gezegende yaşıyoruz sanki. Kaçımız tek bir Suriyeli ile temas halinde? Hangimiz bugüne kadar biriyle arkadaşlık kurdu? Bırakın arkadaşlığı İstanbul’da nasıl hayatlar yaşadıklarını bile genel geçer söylemler dışında bilmiyoruz.

Bu bana çok garip geliyor. Türkiye’nin Suriyelilere yönelik politikası hakkında ne düşünürseniz düşünün, birlikte yaşadığımız, aynı havayı soluduğumuz insanlarla aramıza cam duvarlar örmek bence iki tarafa da kaybettiriyor.

Hükümetin göç politikasında ciddi yanlışlar yaptığı ortada. Düzensiz göçün önlenmesi, çok daha planlı hareket edilmesi ve buraya gelenlerin entegrasyonun sağlanması için altyapının kurulması gerekiyor.

Ancak siyasetin yaptığı yanlışları ülkelerindeki tehlikeden kaçıp gelen insanların omuzlarına yüklemenin yanlış olduğu kanaatindeyim. Bu insanların içinde suça bulaşmış olanlar ya da toplumsal düzeni ihlal edenler varsa elbette haklarında işlem yapılmalı ve gerekirse deport edilmeliler.

Ancak bizler de 10 yıldan fazla süredir burada yaşayan Suriyelileri daha iyi tanımalıyız.

Ben bu saikle Çarşamba günü Türkiye’de kurdukları en büyük medya platformu olan Suriye TV’ye gittim. 2018’de kurulan Suriye TV, Sefaköy’deki üç büyük stüdyodan yayın yapan Katar merkezli bir fonun üç ayaklı girişimi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.556 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 388 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 904 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.082 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 716 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar