Rusya'yı çıldırtan kilise açılışında Türkiye'nin tavrı ne?

Pazartesi günü Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile yaptığım sohbeti ve Ekümenik Patrik Bartholomeos şerefine düzenlediği kapalı yemekten izlenimleri aktarmıştım. Ortodoks dünyasının en önemli...

Pazartesi günü Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile yaptığım sohbeti ve Ekümenik Patrik Bartholomeos şerefine düzenlediği kapalı yemekten izlenimleri aktarmıştım. Ortodoks dünyasının en önemli kırılma anlarından biri yaşandı geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’da.

Ukrayna, açık bir şekilde Rusya’nın yıllar boyu süren hegemonyasına kilise üzerinden kesin bir başkaldırış yaptı. Ve bu, Ortodoks dünyasında ‘Eşitler arası Birinci’ kabul edilen İstanbul Patrikhanesi tarafından tasdiklendi.

Yeni kurulan Bağımsız Ukrayna Kilisesi demek 40 milyonluk cemaat demek. Bu çok büyük bir rakam. Üstelik Ukrayna’nın ayrı bir özelliği var. Rusya’nın kendi topraklarından daha fazla Rus-Ortodoks kilisesi Ukrayna’da bulunuyor. 11 bin kiliseden bahsediyoruz. Öte yandan yeni kurulan yapıya bağlı 7 bin kilise mevcut. Fakat Kiev Patrikhanesi Basın Sözcüsü Başpiskopos Yevstratiy’e göre nüfusun yüzde 40’ı yeni kilise, yalnızca yüzde 15’i ise Rus Ortodoks kiliselerine bağlı.

***

Ukrayna Devlet Başkanı’na sordum
Peki son dönemde Rusya ile yakınlaşan Ankara, Rusya’yı çıldırtan bu girişime nasıl bakıyor? Kendi topraklarında yaşanan bu hadise iktidarı rahatsız etti mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.556 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 388 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 904 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.083 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 716 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar