PYD’ye angajman kuralı uygularız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve heyetler arası görüşmelerde Türkiye’nin Suriye ve YPG-PYD konusundaki kesin tavrını açıkça ilettiklerini belirtti.ABD’nin Rakka operasyonunu...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve heyetler arası görüşmelerde Türkiye’nin Suriye ve YPG-PYD konusundaki kesin tavrını açıkça ilettiklerini belirtti.
ABD’nin Rakka operasyonunu YPG ile yapma konusunda kararını verdiğini hatırlatan Erdoğan, “Bizim de kendilerine söylediğimiz şey şu: Mevcut durumda, böyle bir yaklaşımı benimseyemeyiz, kesinlikle sizlerle beraber olamayız. Rakka’da terör örgütüyle işbirliğinizi sağlıklı bulmuyoruz. Kendilerine şunu da açıkça ifade ettik: YPG ve PYD’den Türkiye’ye herhangi bir saldırı olursa hiç kimseye sormadan angajman kurallarını uygularız. Bunu da açıkça söyledik” dedi.
Erdoğan, Trump ile yüz yüze görüşmesi ve diğer temasları Washington’daki Türkiye’nin ABD Büyükelçiliği’nde beraberindeki gazetecilere değerlendirdi. Erdoğan, sorularımıza şu yanıtları verdi:

ÇATLADIKAPI MUHTARI DEĞİLİZ: Bildiğiniz gibi 12.30 itibarıyla Sayın Başkan Trump ile görüşmemiz oldu. İkili görüşmemizi müteakiben basın açıklaması yaptık. Sonra heyetler arası görüşmeye geçtik. Bu aynı zamanda çalışma yemeğiydi. Toplam 2 saat 45 dakika sürdü. Ama maalesef bazı medya organlarının ‘görüşme kısa sürdü’ gibi nahoş bir yaklaşım peşinde olduklarını da gördük. Sonra, gerçeğin çarpıtılması karşısında tavır göstermemize de kızıyorlar. Sen dürüst ol canımı ye ama dürüst olmazsan kusura bakma. O zaman tavrı her zaman görürsün. Biz Çatladıkapı muhtarı değiliz. Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanıyız.

“KARARLILIĞIMIZ VAR” İFADESİNİ ÖNEMSİYORUM: İki ülke münasebetlerini masaya yatırdık. Gerek PKK-YPG gerek FETÖ tüm bu meseleleri ele aldık. Görüşmemizde özellikle Sayın Trump’ın ‘Geleceğe yönelik sizlerle iyi işler yapacağız. Bu konuda kararlılığımız var’ ifadesini önemsiyorum.

ANGAJMAN KURALINI UYGULARIZ DEDİK: ABD Rakka konusunda kararını vermiş durumda. Bizim de kendilerine söylediğimiz şey şu: Böyle bir yaklaşımı benimseyemeyiz, kesinlikle sizlerle beraber olamayız. Rakka’da terör örgütüyle işbirliğinizi sağlıklı bulmuyoruz. Kendilerine şunu açıkça ifade ettik: YPG ve PYD’den Türkiye’ye herhangi bir saldırı olursa hiç kimseye sormadan angajman kurallarını uygularız. Nitekim biz Rai’de, Cerablus’ta, El Bab’da bunu yaptık. Türkiye ne yapabileceğini ortaya koydu. ‘Bırakın terör örgütlerini, gelin terörle mücadeleyi beraber yapalım’ dedik. Maalesef buna yanaşmadılar. ‘Münbiç’i boşalttık’ dediler ama böyle bir şey olmadı. Nitekim hala oradalar. Münbiç’te, Rakka’da da DEAŞ’ı bitirdiğiniz zaman oralara kim yerleşecek? Oraların yerli halkı kim? Araplar. Peki oraları siz Kürtlerle mi dolduracak mısınız? O zaman Araplarla Kürtleri vuruşturacaksınız demektir. Temenni ederim ki gerek Münbiç gerek Rakka’da terörle mücadele isabetli bir adımla bitsin, tamamlansın. Ayrıca ekonomik konuları, FETÖ ile ilgili süreci konuştuk. Temenni ederim ki bundan sonra gerek arkadaşlarımızla gerekse güvenli hattan bizzat kendisiyle konuşma suretiyle temasta olmak konusunda mutabık kaldık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.558 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 394 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 906 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.085 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 719 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar