Mesut Özil'in Almanya için özel anlamı ne?

Dünyaca ünlü futbolcu Mesut Özil'in geçen hafta Alman Milli Takımı'ndan istifa etmesi futbolu çoktan aştı, büyük bir politik ve sosyal mesele halini aldı. Almanya'da günlerdir neredeyse başka konu yok. Bütün...

Dünyaca ünlü futbolcu Mesut Özil'in geçen hafta Alman Milli Takımı'ndan istifa etmesi futbolu çoktan aştı, büyük bir politik ve sosyal mesele halini aldı. Almanya'da günlerdir neredeyse başka konu yok. Bütün gazeteler manşetlerinden Özil'e vuruyor, entegrasyon başlıkları açılıyor, Alman kamuoyu kendi ülkelerinin entegrasyon politikalarını masaya yatırıyor.

Esasen Özil'in bu cesur çıkışı tam da ondan geldiği için büyük bir şok yarattı. Adeta yüze apansız atılan bir yumruk hissi verdi zira Mesut Özil Almanya'nın kendini temize çekmek için kullandığı çok iyi bir figürdü. Türk ama Alman toplumunun çok önemli bir parçası. Türklüğünden vazgeçmemiş gibi görünse de Almanya toplumuna ve kurallarına bağlı, Alman kültürünü bilen ve ülkenin dünya çapında bir yüzü...

Medyanın tuhaf hali

Ama… Mayıs ayında Özil, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektirince bir anda bu resim paramparça oldu. Alman medyasını takip edenler son yıllarda giderek rasyonaliteden uzaklaşan bir Erdoğan düşmanlığının bu medyayı nasıl ele geçiridiğini iyi bilirler. Eleştiri elbette yapılabilir, Erdoğan’ı sevmemek, yaptıklarını yanlış bulmak tabii ki her yayın organı için son derece doğal. Ancak Almanya’nın en önde gelen yayın organları Frankfurter Allgemeine, Die Welt, Süddeutsche Zeitung gibi gazeteler için durum bunu çoktan aştı.

Erdoğan bu yayın organları için savaşılması gereken bir düşman. O anlamda ne sandığa saygı duyuyorlar, ne Türkiye’ye kulak veriyorlar. Çok ilginç bir katarsis yaşanıyor Alman medyasında. İşte bu medya günlerdir Mesut Özil ile yatıp kalkıyor. Ben son zamanlarda bu kadar hedef gösterilen ve düşmanlaştırılan bir figür hatırlamıyorum. Sanki Erdoğan’a ve özellikle 24 Haziran seçim sonuçlarına olan öflkelerini Özil’den çıkarmaya çalııyorlar.

* * * 

TÜRKİYE FIRSATA ÇEVİREBİLİR

Özil tartışmasının diğer bir boyutu da 2024’ye yapılacak Avrupa Futbol Şampiyonası. 27 Eylül’de UEFA şampiyonanın nerede yapılacağını açıklayacak ve 2 aday var: Almanya ile Türkiye.

Kısa bir süre öncesine kadar olağanüstü hal, Erdoğan’a yönelik olumsuz bakış ve terör tehdidi gerekçe gösterilerek Türkiye’ye pek şans verilmiyordu ancak Özil tartışması bu durumu tersine çevirdi. Şimdi UEFA ırkçılık tartışmalarının gölgesinde bir Almanya’ya ev sahipliği vermeyebilir. Türkiye’nin eli güçleniyor. Ciddi bir prestij ve kazanç sağlayacak şampiyonanın burada olması için Özil krizi büyük bir fırsat. UEFA’yı ikna etmek için Türk temsilci Servet Yardımcı’ya büyük görev düşüyor.

* * *

ENTEGRASYON TARTIŞMASININ GELDİĞİ SON NOKTA!

Mesut Özil ile birlikte Almanya’nın göçmen politikası çatırdıyor. Bu nedenle yaşanan ciddi bir panik var. Ben bu gelişmelerin iki uçlu olduğunu düşünüyorum. Ya Alman toplumu sağ söylemin yükselmesine müsade edecek ve göçmen karşıtı çizgi güçlenecek - bu da Almanya’yı içine kapatacak ve zayıflatacak - ya da bu tartışmalar sayesinde çoğulculuk ve liberal değerler güçlenecek, Almanya çokkültürlülüğün getirdiği zenginliğin farkına varıp kimlik siyasetine ‘dur’ diyecek..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.558 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 394 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 906 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.085 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 719 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar