Hayran olduğum kadın başbakan

Yeni Zelanda bizim için dünyadaki en uzak noktalardan biri. Hakkında çok az şey bildiğimiz, radarımıza neredeyse hiç girmeyen, ufacık nüfuslu bir ülke...

Ama bu küçük ülke geçen cuma günü yaşadığı korkunç saldırıdan sonra bütün dünyaya öyle bir ders veriyor ki... O küçük ülkenin unutmaya yüz tuttuğumuz empati kavramını öyle içten benimsemiş, öyle cesur, öyle samimi bir başbakanı var ki!

Dün Başbakan Jacinda Ardern büyük bir meydanda cuma namazı için Müslümanlarla bir araya geldi. Namaz devlet radyo ve televizyonundan naklen yayınlandı. Başbakan başörtüsü ile geldiği tören alanında “Hz Muhammed, sallallahu aleyhi ve sellem” diyerek başladı konuşmasına ve “Biz biriz” diye haykırdı.

Daha sonra ezan başladı, ardından 2 dakikalık saygı duruşuna geçildi. Ve bu tören saldırının yaşandığı caminin hemen yanı başında gerçekleşti.

Öyle kucaklayıcı, öyle candan bir yas, öyle sahici bir sahiplenme yaşanıyor ki Yeni Zelanda’da camide öldürülen masum insanlar için. 11 Eylül’den beri Batı’da yükselen Müslüman düşmanlığını yok saymaya, bu düşmanlığın adını koymaktan imtina etmeye adeta ant içmiş çevrelerin panzehiri sanki Yeni Zelanda Başbakanı’nın kucaklayıcı tavrı. Ezber bozan bir çıkış bu. Küçücük bir ülke dünyadaki radikalleşme trendine kafa tutuyor. Cesurca ve yeniden çoğulculuğu, hümanizmi ve farklılıklara saygıyı hatırlatıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.556 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 388 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 904 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.082 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 716 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar