Hangi Kürt devleti?

Çokça tartışılan bir konu, Irak’taki son gelişmeler üzerinden çarşamba akşamı sevgili Didem Arslan Yılmaz’ın “Türkiye’nin Nabzı” programında yine karşıma...

Çokça tartışılan bir konu, Irak’taki son gelişmeler üzerinden çarşamba akşamı sevgili Didem Arslan Yılmaz’ın “Türkiye’nin Nabzı” programında yine karşıma çıktı: “Bir Kürt devleti kurulursa Türkiye ne yapar?”

Ben bu konuya alışıldık refleksle tepki vermenin bizi yanlış bir yere götüreceğini düşünüyorum. Bir kere, hangi Kürt devleti? Kürt devleti demek doğru değil. O zaman Kürtlerin devlet kurmasına kategorik olarak karşı mısın, değil misin, düzlemine geliyor mesele. Ve bence o düzlemde Kürtlere düşmanlık ediliyor.

Halbuki bugünkü soru, “Hangi Kürt devleti?”, “Barzani’nin devleti mi?”, “PKK’nın devleti” mi, olmalı.

BÜTÜN DÜNYA TANIRSA TÜRKİYE NE YAPACAK?

Türkiye için, Suriye’de bir PKK devleti kurulması elbette tehdittir, kabul edilemez ve bunu engellemek için Ankara elinden geleni yapacaktır ve yapıyor.

Barzani meselesi ise bence ayrı ele alınmalı. Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana, şu aşamada Barzani’nin devletleşmesini desteklemiyor ve böyle bir devlet kurulursa memnun olmaz ama öte yandan Barzani müttefikimiz ve dostumuz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.558 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 393 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 906 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.085 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 719 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar