Bu şiddeti böyle bitiremezsiniz!

Dünya çok büyük bir meydan okumayla karşı karşıya. Irak’tan başlayıp, Suriye’ye yayılan ve net bir iddiayla savaşan bir örgüt kendinden görmediği herkesi tehdit ediyor. IŞİD bu gün son...

Dünya çok büyük bir meydan okumayla karşı karşıya. Irak’tan başlayıp, Suriye’ye yayılan ve net bir iddiayla savaşan bir örgüt kendinden görmediği herkesi tehdit ediyor. IŞİD bu gün son derece modernist, modernitenin bütün imkânlarından faydalanan, çağdaş Batı medeniyetini çok iyi bilen, Hollywood prodüksiyonunu ve MTV video klip estetiğini ustaca kullanan bir terör örgütü.Bu örgütü anlamak onunla baş etmenin ilk adımı. O nedenle kolaya kaçıp komplo teorileriyle kendimizi kandırmaya çalışmayalım. Paris’te yaşanan vahşet üzerinden, böyle bir canavarın bu noktaya nasıl geldiği üzerine soğukkanlı bir şekilde düşünmeliyiz.

Bu konu üzerine çalışan birçok uzman var. Ben özellikle Loretta Napoleoni’nin Türkçe’ye ‘İslam ve Modern Cihat’ olarak çevirilen kitabını okumanızı tavsiye ederim.Napoleoni IŞİD’in El Kaide’den temel farklarını, el Bagdadi’nin stratejisini ve bu strateji doğrultusunda örgütünü bu noktaya nasıl getirdiğini son derece açık ve basit bir dille anlatıyor.

Temeli Selefiliğe dayanan El Zerkavi’nin liderliğinde başlayan grup, 2010’da El Bagdadi’nin lider olmasıyla ismini ‘Islamic State of Iraq (Irak İslam Devleti) olarak değiştirdi. Daha sonra Suriye’ye uzandı. Temel hedefi, İslam’ı tüm dış etkenlerden temizleyip yeniden Hilafet’i kurmak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.558 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 398 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 906 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.085 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 719 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar