Bu davalara 'TSK tercümanı' gerek

HEPİMİZİN gözünün önünde yaşanan vahşete, tankların estirdiği teröre, havadan açılan ateşe, gözlerini kırpmadan işledikleri cinayetlere rağmen 15 Temmuz ana davaları olması...

HEPİMİZİN gözünün önünde yaşanan vahşete, tankların estirdiği teröre, havadan açılan ateşe, gözlerini kırpmadan işledikleri cinayetlere rağmen 15 Temmuz ana davaları olması gerektiği gibi gitmiyor.

Sanıklar büyük bir özgüvenle çıkıyor, yaşananları reddediyor ve mahkeme heyetini sayısız askeri detayla boğuyorlar.

Hâkimler ve savcılar çoğu zaman sanıkların anlattıkları karşısında sorması gerekenleri sormuyor, hatta zayıf kalıyorlar. Bu gidişle ileride üzerlerine gidilemediği için hüküm giyen sanıklarla ilgili Türkiye’nin başı ağrıyacak.

Ben mahkeme heyetlerini suçlamıyorum. İşleri çok zor; çünkü TSK’nın iç yapısını bilmek, hiyerarşiye, buna göre yapılan görev tanımlarına hâkim olmak, bir sivil için imkânsıza yakın.

Zaten sanıklar da bunu bilerek heyetleri bilgi bombardımanına tutuyorlar. Yani bir nevi bir taraf Fransızca, öbür taraf İngilizce konuşuyor gibi bir durum. Arada tercümana ihtiyaç var!

Ben bu davaların daha sağlıklı ve hızlı ilerlemesi, sanıkları gerçekleri anlatmaya zorlayıcı bir iklimin oluşması için mahkeme heyetlerine TSK’nın içini bilen ya da TSK’nın içinden birer yardımcı verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani bir “TSK tercümanı”.

Genelkurmay bunu yapabilir. Böylece sanık askeri jargonda bir şey söylediğinde bu kişi mahkeme heyetini bilgilendirebilir. Ya da duruşma aralarında bir önce söylenenlerle ilgili brifing verip doğru soruların sorulmasını sağlayabilir...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.558 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 394 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 906 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.085 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 719 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar