Batı neden Çin'den aşı almıyor?

Batı’nın Batı menşeili aşıları tercih etmesinin sebebi bu aşıların Sinovac’tan üstün olması değil, politik ve ekonomik dengeler açısından Çin’den alım yapmayı tercih etmemiş olmaları gibi görünüyor.

Pazar akşamı Habertürk TV’de Kübra Par’ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Ateş Kara ile 3 saate yakın aşı konuştuk. Program inanılmaz izlendi. Hem yayın esnasında hem sonrasında sorular adeta yağdı. Telefonum hala susmuyor.

Ateş Hoca’ya aklımıza gelen her şeyi sormaya gayret ettik. Gördüğüm kadarıyla aşı ile ilgili merak edilen hususlar birkaç temel konuda odaklanmaya devam ediyor.

Bu yazıda hem Kara ile o akşam konuştuklarımızdan önemli bulduklarımı hem de Sağlık Bakanlığı'ndan aldığım son bilgileri sizinle paylaşacağım.

Önce bir süredir çok tartışılan ‘Neden Çin aşısı’ meselesi… Malum ‘Çin malı’ diye bir kavram var, pek de iyi çağrışımlar yapmıyor. O nedenle ‘Çin aşısı’ denince insanlarda bir güvensizlik görüyorum.

Aşılarla ilgili ön siparişlere bakınca da tuhaf bir durum olduğunu söylemem gerekir. Gelişmiş ülkelerin tümü çok büyük oranda Alman-ABD üretimi Pfizer-BionTech ve Amerikan Moderna’ya yöneldiler. İngiliz Oxford Astro-Zeneca ve Belçikalı Janssen de sipariş ettiler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.558 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 394 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 906 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.085 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 719 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar