Konsolosun yarına dönüş bileti var

Pazartesi akşamından beri hepimiz Suudi Arabistan Başkonsolosluğunun içindeki gelişmelerle yatıp kalkıyoruz. Başkonsolos Muhammed Uteybi ülkesine döndü. Tabii normal olarak hemen aklımıza kaçtığı...

Pazartesi akşamından beri hepimiz Suudi Arabistan Başkonsolosluğunun içindeki gelişmelerle yatıp kalkıyoruz. Başkonsolos Muhammed Uteybi ülkesine döndü. Tabii normal olarak hemen aklımıza kaçtığı geliyor.

Ben kaynaklarımdan Uteybi’nin yarın, yani 18 Ekim Perşembe için dönüş bileti olduğunu öğrendim. Döner mi? Tabii dönmeme ihtimali var. Öte yandan kendisiyle ilgili çıkacak bir bulgudan dolayı dönmemesi açıkça Suudi devletinin Kaşıkçı cinayetini organize ettiği anlamına gelir. Bu da gelişmelere baktığımızda akla uygun değil. Riyad bir günah keçisi bularak bu işten sıyrılmaya bakıyor. Zaten Konsolos da istişare için çağırıldı deniyor.

***

Kaftancıoğlu’na tepki

Geçtiğimiz cuma akşamüzeri CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, partilerinin İstanbul adayını açıklayacaklarını ilan edince CHP’nin içi karıştı. Zira Ankara, Kaftancıoğlu’nun bu açıklamayı neden yaptığını bilmiyordu.

Genel Merkez’de “Nereden çıktı şimdi bu” homurdanmaları ciddi boyutlara ulaştı. En üst düzey yöneticilerden “Böyle gayri ciddi iş mi olur? Partimizin imajı bu tip yanlışlar yüzünden zedeleniyor” şikayetleri yükseldi. Canan Hanım’ın İstanbullulara yönelik “Adayımız sizsiniz” videosu en çok CHP’nin içinde eleştirildi anlayacağınız. Ve maalesef parti içi koordinasyon eksikliği bir kez daha gün yüzüne çıktı.

***

Dolmabahçe’deki servis çilesi

Karaköy’den Dolmabahçe’ye doğru gelirken Saray’a 500 metre kala her gece trafik tıkalı. Zannedersin kaza ya da yol çalışması var. Halbuki tek sebep arka arkaya park etmiş servis araçları. Zaten dar olan yolu bu araçlar geceleri tıkıyor ve sahil trafiği gece yarısı bile bir kabusa dönüyor. Kimindir bu servisler? Boylu boyunca park etmelerine niye müsaade ediliyor?

***

Bu projeye kulak verin

Geçen cumartesi Rum gazeteci dostumuz Manolis Kostidis, Yunanistan Konsolosu sevgili Danai Vasilaki ile evlendi. Önce Patrikhane’de nikah kıyıldı, sonra Ritz Otel’de düğün yapıldı.

Arkadaşlarımızın bu güzel gününde biz de oradaydık. Akşam düğünde Azınlık Cemaati Vakıfları Temsilcilisi Laki Vingas’la yan yana düştük. Vingas 30 senedir azınlıklarla ilgili çalışmalar yürütüyor. Birçok vakıf, dernek ve sivil toplum örgütünün kuruculuğunu ve yöneticiliğini yaptı. Bizim de eskiye dayanan bir tanışıklığımız vardır. Yıllardır azınlık cemaatlerle ilgili devamlı çalışır, emek verir, projeler geliştirir.


Yanyana projesi gençlik buluşması.

Bana ‘Yanyana’ adlı projeden bahsetti. “Geçmişte oluşan mesafeleri aşmak, birlikte ortak bir gelecek inşa etmek” olarak özetlenebilecek bir hedefe sahip bu projenin detaylarını dinlemek giderek çoğulculuğa kapanan bir dünyada ilaç gibi geldi.

Projenin özeti şu: Üniversitelilerin, bu toplumdaki maalesef sayıları bir avuç kalmış azınlıkları ve farklı kültürleri fark etmeleri için çalışıyorlar ve Gayri Müslümlerle ilgili olumsuz algıları kırmayı hedefliyorlar. Tanışma adını verdikleri atölyeleri İstanbul, Samsun, Eskişehir ve Gaziantep’te gerçekleştirmişler. Bu hafta sonu ise Kayseri’deydiler.

Kayseri babamın memleketidir. Geçmişteki kozmopolit dokusunu düşününce insan üzülüyor. Örneğin meşhur Rum asıllı Amerikalı yönetmen ve yazar Elia Kazan’ın annesi babamın doğduğu Germir Köyündendir. Ancak şimdilerde hiç kimse kalmamış. Halbuki o çeşitlilik korunabilseymiş… En azından bu zenginliğin bilinmesi gerek…

Rum Cemaat Vakıfları Destekleme Derneği, Boyacıköy Surp Yerits Mangans Ermeni Kilisesi Vakfı, İstanbul Süryani Vakfı, Şalom Gazetesi, Malatya Ermeniler Derneği projenin destekçilerinden.


Laki Vingas ile.

Giderek renklerimiz azaldı, cumhuriyet dönemi ile birlikte özellikle Ermeni ve Rum yurttaşlarımız büyük acılar çektiler ve adeta bu topraklardan buharlaştılar. Ancak çok kültürlü, çok dinli ve dolayısıyla çok renkli bir toplum olduğumuzu unutmamalıyız. O renkler hala bu toprakların ana unsurları olarak içimizde yaşıyor. Bunu hatırlamak için ‘Yanyana’ çok faydalı bir çaba. Korkuyu ve bilgisizliği azaltıp, çoğulculuk fikrini aşılamayı hedefliyor.

Final sempozyumu bu cuma-cumartesi 10-19 arası Galata Rum Okulu’nda. Bence bu projeye destek olunması gerek. 5-6 il yetmez, 81 ili gezmeleri gerek…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.556 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 388 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 904 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.082 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 716 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar