4 Kasım 2018 ihtimaline dair 2 çok önemli tepki

Kemal Kılıçdaroğlu'na çok yakın olarak bilinen bir CHP kurmayı erken seçimle ilgili yazılarım üzerine aradı. "'AK Parti ya da AK Parti ve MHP birlikte bize gelip 4 Kasım 2018 yerel seçimlerine gidelim' derlerse Kemal...

Kemal Kılıçdaroğlu'na çok yakın olarak bilinen bir CHP kurmayı erken seçimle ilgili yazılarım üzerine aradı. "'AK Parti ya da AK Parti ve MHP birlikte bize gelip 4 Kasım 2018 yerel seçimlerine gidelim' derlerse Kemal Bey'in bu öneriyi destekleyeceğine eminim" dedi. Yani CHP erken yerel seçim ihtimaline açıkça yeşil ışık yakıyor.

Bu durumda yerel seçimleri öne almak için gereken anayasa değişikliğini mümkün kılan 401 rakamına ulaşılıyor. Ancak acaba pratikte bu, hayata geçebilir mi?

AK Parti'nin saygın hukukçu kimliği ile bilinen bir genel başkan yardımcısı da erken seçim yazılarımla ilgili aradı ve önemli hatırlatmalar yaptı. Öncelikle kendisinin de 4 Kasım 2018 önerisini desteklediğini hatta 2017'den beri parti içinde bunu dile getirdiğini ve temmuzda da yeniden önerdiğini ifade etti. Ancak daha sonra şu hususları sıraladı:

"Meclis tatilde. Ardından bayram var. Diyelim ki süreç başladı… Önce teklif edilmesi, oradan komisyona ve ardından Genel Kurul'a gitmesi gerekiyor. Bunlar eylül ortasını bulur. YSK 60 günden az sürede seçim yapamıyor. Zorlasak 45 gün ama 45 gün örneği yok ki bu genel seçimler için. Yerel seçimler için YSK 3 aylık takvim kullanıyor.

Yerelde süreçler çok uzun ve karışık. Başkan adayları, meclis üye adayları, il genel meclisi (51 ilde)… Bunlar il ve ilçe seçim kurullarında hallediliyor. İtirazlar vs. çok karmaşık bir süreç. Ancak aralık, ocak, şubat gibi tamamlanır. O zaman da kış şartları sebebiyle olmaz.

Diyelim kanunla değiştirme yoluna gittik. Bu sefer de anayasada bir yıl içinde uygulanmaz, ilkesine takılıyor. O nedenle seçimlerin zamanında olacağını düşünüyorum."

Ben yine de ekonomik olarak böyle sıkıntılı bir süreçte bir an önce seçim baskısından kurtulmanın çok rahatlatıcı olacağını yineleyeyim. Teknik olarak değişiklik zaman gerektirse de şayet Meclis'te yeterli matematik varsa belki de sürecin hızlı bir şekilde tamamlanmasının bir yolu bulunabilir.

* * *

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.556 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 388 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 904 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.082 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 716 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar