Nedir bu adalar meselesi?

Ege'de bazı adalar ve kayalıklar üzerinden giderek artan bir gerilim yaşanıyor. Bu gerilim memleketteki genel havanın bir parçası olarak hararetli birtakım sloganlarla konuşuluyor. Halbuki olanlar yeni değil ve CHP'nin yaratmaya...

Ege'de bazı adalar ve kayalıklar üzerinden giderek artan bir gerilim yaşanıyor. Bu gerilim memleketteki genel havanın bir parçası olarak hararetli birtakım sloganlarla konuşuluyor. Halbuki olanlar yeni değil ve CHP'nin yaratmaya çalıştığı "Vatan elden gidiyor" havası çözüme hiçbir şekilde katkı sağlamıyor. Peki nedir bu 18 ada meselesi?

Aslında konu 2004’teki bir iddiaya dayanıyor. Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım’ın iddiasına göre Eşek ve Bulamaç adalarını Yunanistan işgal etti. Bahsi geçen adalar “Menteşe adaları” ya da “Oniki Adalar” olarak bilinen grupta yer alıyor. Bu adalarla ilgili 1947’de imzalanan Paris Barış Anlaşması’nın 14. maddesinde şu hüküm var:

1) İtalya işbu anlaşma ile aşağıda belirtilen Menteşe Adalarını (Oniki Ada) tüm egemenliği ile Yunanistan’a terk eder. Yani Stampalia, Rodos, Kharki, Scarpanto, Casos, Piscopis, Misiros, Kalimnos, Leros, Patmos, Lipsos, Simi, Kos ve Castellorizio ve bitişik adacıklar.

2) Bu adacıklar silahsızlandırılacak ve öyle kalacaklardır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan'ın zaferi ve CHP'de yaşanacaklar... 29 Mayıs 2023 | 1.556 Okunma Anneme dair… 28 Mayıs 2023 | 388 Okunma Dört bir yandan kuşattılar 25 Mayıs 2023 | 904 Okunma Millet İttifakı ve Selahattin Demirtaş meselesi 22 Mayıs 2023 | 1.082 Okunma Sinan Oğan kilit bir siyasi aktör mü hakikaten? 19 Mayıs 2023 | 716 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar