Zamanın Yok

“Hayat kısa, kuşlar uçuyor” demiş Cemal Süreya. Kısa olduğunu sen de kabul ediyorsun. O zaman seçici olmalısın. Herkese değmiyor, her şeye değmiyor. Ona dahil etmek istediğin her şey hayata...

“Hayat kısa, kuşlar uçuyor” demiş Cemal Süreya. Kısa olduğunu sen de kabul ediyorsun. O zaman seçici olmalısın. Herkese değmiyor, her şeye değmiyor. Ona dahil etmek istediğin her şey hayata sığmıyor. Hayatının da bir kapasitesi olduğunu fark et. Vaktin yeterli değil. Karar verme mekanizmalarını geliştirmelisin. Hızlı gitmek istiyorsan yükünü hafifletmelisin. Hayatında bir çeşit sadeleşmeye gitmelisin. Kısa olmasına kısa da yaşamın kısa ve öz olsun bari.  

İnsanlarla kavga etmeye zamanın yok. İnsanlarla yapılan kavga yarım yamalak bir kavgadır. İş yerinde ya da trafikte fark etmez. Sinirlenmeyi bırak artık. Kavga edeceksen uğruna kavga edecek bir değer üretmiş olmalısın öncelikle. Unutma ki mücadele insanı var eder. Ama didişmek insanın kıymetini düşürür ve en sonunda onu yok eder. Kişilere ve onların tavırlarına takılıp kalırsan hayatın boyunca hiçbir şey üretemezsin. İnsanlığın ortak yararına yoğunlaşmak ise soylu bir tavırdır.

Konuşmaya zamanın yok. Konuşmaya değil daha çok dinlemeye ihtiyacın var. Öyle ki insanların satır aralarını bile dinlemelisin. Sessizliklerindeki mesajı fark etmelisin. Dinlemeyi kutsallaştıran biri değilim. Fakat temelinde sağlam bir dinleme olmayan her türlü eylemin ne kadar kısır doğabileceğini çok gördüm. İyi bir dinleyici insanların niyetini ilk önce anlayandır. En kötü şartlarda bile insanlara saygısını yitirmeden yoluna devam edebilir. İyi bir dinleyicinin başarısına şaşırıp kalırsın.

Önyargıya zamanın yok. Zannı bırakmalısın. “Zannın birçoğundan sakının” diyor Allah Kuran’da. Lafla peynir gemisi yürümediği gibi zanla da yürümez. Eylemlerin araştırmaya dayalı olmalı. Bugün internetten her türlü konu hakkında detaylı bilgiler bulabileceğimiz bir çağdayız. Basit bir meseleye bile usta bir araştırmacı tavrıyla yaklaşırsan o mesele daha anlamlı hale gelir. Hemen değer kazanır. Zanla bakmak ise hem senin kıymetini düşürür hem de meselenin.

Her konuda fikir ve kanaat sahibi olmaya zamanın yok. Bilgi kırıntılarının değil bilginin peşinden gitmelisin. Yoksa bilge değil bilgi obezi olursun. Öğrenmek belli bir konuya yoğunlaşarak ve o konu hakkında derli toplu bilgiler edinerek gerçekleşir. Bu bir hobi de olabilir profesyonel bir uğraş da. Önemli olan dikkati toparlamaktır. İlgi alanlarını çeşitli tutmak istediğini biliyorum ama yüzeysellik hastalığına dikkat etmezsen hiçbir işte tutunamazsın.

 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 448 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 127 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 776 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 529 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar