Tarafsız Öğretmen

Hiç unutmam aynı okulda çalıştığım bir öğretmen bir gün, odamdan çıkmakta olan bir grup veli ve öğrenciye bakarak: “Bu ateistlere ve komünistlere önemli yerlere gelsinler ve Müslümanları...

Hiç unutmam aynı okulda çalıştığım bir öğretmen bir gün, odamdan çıkmakta olan bir grup veli ve öğrenciye bakarak: “Bu ateistlere ve komünistlere önemli yerlere gelsinler ve Müslümanları ezsinler diye mi rehberlik yapıyorsun? Rehberlik filan yapma bunlara!” demişti. Şok olmuştum. Sadece “ama bunlar bizim öğrencilerimiz” diyebilmiştim.

Gelecekte kimin kimi ezeceğini bilemeyiz ama vatandaşı olduğu devletin bir memuru tarafından dışlanmak ve bir devlet dairesinden almaya hakkı olduğu bir hizmeti sırf dünya görüşü farklı olduğu için alamamak bir insanı kesinlikle tepkiselliğe iter.

Eğitimci isek bizim dünya görüşümüzden olmayan öğrencileri de en az bizim görüşümüzden olanlar kadar sahiplenmemiz ve doğru şekilde yönlendirmemiz gereklidir. Okul bir güven ortamıdır. Okullarda sadece aynı görüşten olan öğretmen ve öğrencilerin birbirlerine güvenmeleri ciddi bir sorundur.

Kendimi bu konuda şanslı hissediyorum. Çünkü kendi öğretmenlerim bana hep iyi örnek oldular. Çok farklı görüşlerden öğretmenlerim oldu. Hepsi ile de iyi anlaştım. Bazıları ile hala görüşürüm. Hiçbir ortak düşüncemiz yok ama birbirimize karşı saygımız vardır. Kendileri ile pek çok siyasi konuyu talebeliğimden beri tartışıyorum. Lise ve ortaokul talebesi iken öğretmenlerime pek çok yerde ve zamanda karşı çıktığım halde sınavlarda bana 1 puan bile haksızlık yaptıklarına şahit olmadım.

Sonra aradan yıllar geçti. Öğretmen oldum. Ama fikirlerim değişmedi. Çok farklı görüşlerden öğrencilerim oldu ve onlarla da aynı potada erimeyi bildim. Hiçbir öğrencimi düşüncesi yüzünden dışlamadım. Hiçbir öğrencimin dini ve etnik kökenini merak etmedim. Hiçbir öğrencime “Sen alevi misin?” “Sünni Misin?” “Kürt müsün?” ya da “Hristiyan mısın?” diye sorduğumu hatırlamıyorum.

Öğretmenler öğrencilerini tanımamalı demiyorum. Tersine onları çok da önemsemeliler. Hayatlarını çok merak etmeliler. Onlar hakkında derli toplu bilgi sahibi olmaya çalışmalılar. Ama bunu doğal yollardan yapmalılar. Yani kimseyi fişlememeliler. Zaman geçtikçe tanımalılar. Öğrenciler zamanla kendilerini öğretmenlerine açarlar. Öğretmenler de zamanla kendilerini öğrencilere açmalı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 448 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 127 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 776 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 529 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar