Sokrates Neden Öldürüldü

Düşünceleri ve sıra dışı hayat tarzı ile batı felsefesinde bir dönüm noktasını temsil eden Sokrates bilindiği üzere Antik Yunanistan’da Atina’daki demokrasi yanlısı rejim tarafından ölüm...

Düşünceleri ve sıra dışı hayat tarzı ile batı felsefesinde bir dönüm noktasını temsil eden Sokrates bilindiği üzere Antik Yunanistan’da Atina’daki demokrasi yanlısı rejim tarafından ölüm cezasına çarptırılmıştır. Öldürülme sebebi tabi ki siyasidir. Çok tanrılı Yunanistan’da “tanrılara inanmamak” ve “gençlerin aklını çelmek” gibi nedenler halka sunulan bahanelerdir.

Sokrates’in demokrasiye karşı biri olduğu ve demokratik rejimi bir türlü kabul edemediği doğrudur. Fakat demokratik rejim ile doğrudan bir savaş içinde değildir. Aksine ülkesine çok faydalı biridir. Savaşlarda gösterdiği kahramanlıklar ile ünlüdür. Devlet adına önemli resmi görevler yapmıştır. Bu görevleri de büyük bir titizlikle yerine getirmiştir.   

Demokrasi yıkılıp yerine geçici bir süre oligarşik ve yine baskıcı bir sistem geçtiğinde bu sistem ile de arası iyi olmamıştır. Demokrasi tekrar kurulduğunda ise güçlü dostlarına rağmen siyasette etkili olmaya çalışmamıştır. Örgütlü iş yapan ve darbe niyeti taşıyan biri değildir. Zamanını sokaklarda dolaşıp insanlara hayatın anlamını sormakla geçirmiştir.   

Sokrates’in babasının taş ustası annesinin de ebe olduğu biliniyor. Sıra dışı biri. Hayatı boyunca tek kelime yazmamış. Yazı yazmanın hafızayı zayıflattığını öne sürüyormuş. Ömrünü felsefe öğretmeye adamış ama ömrü boyunca felsefe öğretmek için tek kuruş almamış. Babasından kalan mütevazi mirasla ölümüne kadar geçindiği söylenir.

Onu ölüme götüren süreci her okuduğumda aklıma bir sürü soru geliyor. Aslında ortada ölüm cezasına çarptırılmasını gerektirecek bir şey bulmak zor. Sürgünle kurtulması mümkün ama o sürgünü istemiyor. Para cezası ile kurtulması da mümkün fakat para cezasına da razı olmuyor. Huysuzluğu ile mahkemeyi ona ölüm cezası vermesi için zorluyor gibi.

Mahkeme yapılıyor. Mahkemenin tek çaresi ölüm cezası vermek oluyor. Normalde infazın hemen uygulanması gerekirken bazı dini törenlere denk geldiği için bir ay bekleniyor. Bu bir ay boyunca da yol geçen hanı gibi bir hapishanede kalıyor. Dostları ve ailesi tarafından sık sık ziyaret ediliyor. “İsterseniz sizi kaçıralım” diyorlar, kabul etmiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 447 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 127 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 776 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 529 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar