Machiavelli

Niccolo Machiavelli ünlü İtalyan yazar, filozof ve diplomattır. En önemli eseri 1513 yılında yazdığı “Prens” ya da “Hükümdar” isimli eseridir. Sanıyorum bu çağda “Yönetici” de...

Niccolo Machiavelli ünlü İtalyan yazar, filozof ve diplomattır. En önemli eseri 1513 yılında yazdığı “Prens” ya da “Hükümdar” isimli eseridir. Sanıyorum bu çağda “Yönetici” de diyebiliriz. Kitap bir prense öğüt vermek için yazılmış. Ama tüm yöneticilere ve devlet başkanlarına da hitap ediyor.

Machiavelli ilhamını psikoloji ve sosyoloji bilgisinden, kişisel tecrübelerinden ve yakın tarihte yaşanmış somut vakalardan alır. O dönemin Osmanlı Devleti’ne kadar pek çok yönetim tarzını incelemiş olduğu anlaşılıyor. Amacı dağılmış İtalya’nın toparlanması ve tekrar bir araya gelmesi.    

 İyi bir insan olmanın yöneticilik yaparken büyük bir dezavantaj olduğunu iddia etmesi oldukça tartışılmıştır. Ona göre iyiliği kendisine karşı kullanılacağı için dürüst yöneticinin iktidarı uzun ömürlü olmaz. O, çıkar yolu, yönetenleri de yönetilenleri de kötü olarak kabul etmekte bulmuştur.

Kitapta pek çok öğüt var. Fırsat olursa diğerlerine farklı yazılarda değineceğim. Bu yazıda sadece birkaçını seçmeye çalıştım. Machiavalli’den bizim yöneticilerimizin ve insanlarımızın çıkaracağı dersler var mı ona bakmak istiyorum.   

Bir yönetici için önemli olan ne yaptığı veya nasıl yaptığı değil yaptığının sonucudur. Bu ilkeyi uygulayın Türkiye’ye, aynı sonuca ulaşmıyor muyuz? Ekonomi yolunda iken kimse “nasıl oluyor da ekonomi iyiye gidiyor?” diye sorguluyor muyduk? Hayır! Altın ve döviz yükselince itirazlara başladık.   

Machiavelli’ye göre ova manzarası en kolay dağdan dağ manzarası ise en kolay ovadan izlenir. Yönetici halk gibi halk da yönetici gibi olaylara bakabilmeli. Şimdi bunu uygulayın Türkiye şartlarına. Yöneten ve yönetilenler arasında büyük bir anlayış farkı yok mu? Bence var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 445 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 124 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 774 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 528 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar