Kaliteli İnsan

Öncelikle, İsmet Özel’in deyimiyle “hangi suyun sakası” olduğunu öğrenmen gerekiyor. Behçet Necatigil’in “Yılgın gemiyiz açıkta/Gösterin bize göre bir kıyı/Yakıp son...

Öncelikle, İsmet Özel’in deyimiyle “hangi suyun sakası” olduğunu öğrenmen gerekiyor. Behçet Necatigil’in “Yılgın gemiyiz açıkta/Gösterin bize göre bir kıyı/Yakıp son direkleri/Yanaşmaz mıyız?” dizelerinden de ilham alabilirsin. Durman gereken yeri araştır. Sınırlarını titizlikle koru. Olması gereken yeri ve durması gereken yeri iyi bilen insan kaliteli insandır ve dostundan da düşmanından da saygı görür.

Kendine anlamlı bir amaç ya da amaçlar bul! Bu dünyada sadece kendin için hedefler koyma. Sadece kendisi için çalışan çabuk yorulur. Acilen birileri için bir şeyler yapmayı planla. Hayatın anlamı başkaları için bir şeyler yaparken keşfedilir. Unutma ki; dünyada yardıma ihtiyacı olan çok kişi var ve yardımseverlik kaliteden bir şubedir.        

Kendini, başka kültürleri araştırarak zenginleştir. Kendi tecrübelerinden öğrendiğinden fazlasını başka insanların ve milletlerin tecrübelerinden öğrenebilirsin. Okuyarak, araştırarak ve yeni yerler görerek yenilenmelisin. Yenilenmek iyi ve güçlü hissettirir. Unutma ki ancak yenilenenler yenilmezler. Yenilenenler kaliteli bir hayatı sürdürebilirler.  

Büyük düşün! Cemal Süreya’nın “Selam size büyük durumlar, doruk anlar/Dağ görgüsü kazanır Ağrı'yı bir kez görse de kişi/Marmara'dan yirmi yılda çıkaramayacağı gerçeği/Okyanusu beş dakika seyretmekle kavrar…” mısralarından ilham al.

Bir sanat dalı ile ilgilen. Şiir, resim, müzik, ebru, hat…Geleneksel ya da modern. Sanat sana iki şey öğretir: Doğru şekilde etkilemek ve doğru şekilde etkilenmek. Sanattan ve sanatçılardan ilham al. İyi sanatçı yozlaşmaz da yozlaştırmaz da. Sanat kalitesizliğin panzehiridir.     

Bilim disiplindir, emektir, hayrettir, ciddiyettir, ağır başlılıktır, alçak gönüllülüktür. Ukala ve kibirli insanların bilimle işi olmaz. Bunların bilimle birlikte görüntü vermeleri seni aldatmasın. Bu ilişki bilimin, rica minnet istendiği için kaba olmamak adına çekmeyi kabul ettiği bir özçekimden ibarettir.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 447 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 127 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 776 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 529 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar