İmkân ve İmtihan

Eylemlerimizin yüzü imkanlarımıza dönüktür. Yaptıkları yüzünden hiç kimseye kızmıyorum. Zira herkesin eylemleri içinde bulunduğu şartlar tarafından şekillendirilmiştir.

Herkes her zaman olmasa da zaman zaman rüzgârın önündeki yapraklar gibi savruluyor. Bizi köle yapan da sultan yapan da içinde bulunduğumuz şartlardır. İnsanın iradesini küçümsemiyorum. O başka bir yazının konusu. Daha çok imkanların önemine ve baskısına vurgu yapıyorum.

İmkanlar çoğu şeyi açıklar. Ruh sağlığımızın yerinde olduğunun ilk kanıtı sahip olduğumuz imkanları olduğu gibi kabul etmemizdir. Yani burada sorun fakir olmamız, zengin olmamız, genç ya da yaşlı olmamız değil, daha çok durumu olduğu gibi kabul edip etmediğimiz ile ilgilidir. Kısacası sultan da olabilirsiniz köle de olabilirsiniz. Ama sultan iken köle olduğunuzu sanır ya da köle iken sultan gibi davranır iseniz bu; ruh sağlığınız yerinde değil demektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 448 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 127 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 776 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 529 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar