Elektronik Kitaplar ve Kitap Okuyucular

Kitap okumayan için zaten sorun yok. Dokuzuncu Cumhurbaşkanımız rahmetli Süleyman Demirel’e atfedilen “Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz” diye bir söz var. Bugünkü meselem de öyle. Binlerce kitabınız yoksa...

Kitap okumayan için zaten sorun yok. Dokuzuncu Cumhurbaşkanımız rahmetli Süleyman Demirel’e atfedilen “Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz” diye bir söz var. Bugünkü meselem de öyle. Binlerce kitabınız yoksa ve sıkı bir okur değilseniz söylediklerimi mesele yapmanıza gerek yok. Ama ülke için anlamlı bir nokta.  

İlk elektronik kitabın yayımlanması çok yeni bir durum değil. 1980’lere kadar gidiyor. Aradan 40 yıl geçmiş ama hala kitap basmak için ağaç kesmeye devam ediyoruz. Avrupa ve Amerika’da elektronik kitap oranı %20-%30 arasında iken Türkiye’de %5’ten daha az. Genç ve yeni teknolojilere meraklı bir nüfusumuz varken bu durumun sebebi ne?

Çok sayıda pratik sorun var. Piyasada basılı her kitabın elektroniği yok, olanlar da düşündüğümüz kadar ucuz değil. Daha ucuz ama öyle %50 oranında değil. Çünkü elektronik kitabın farklı maliyetleri var. Elektronik kitap üretirken korsanın önüne geçmek için pahalı ve gelişmiş yazılımlar kullanılıyor. Üstelik bu yazılımların sorunu çözdüğünü de söyleyemeyiz.

Telif hakları önemli. İnternette ücretsiz elektronik kitap çok. Bunların bazıları gerçekten ücretsiz bazıları ise korsan kitap kategorisinde. Türkiye’de elektronik kitaba ilgi azken bedava elektronik kitaba ilgi çok yüksek. O yüzden ikisini ayırt edebilmek gerek. Korsan kitap yayıncılar için büyük bir sorun. Sektör korsanla mücadele ederek gelişiyor. Herkes destek olmalı. 

Biraz yayıncılar, biraz müşteriler biraz kanun yapıcılar… Herkes elini taşına altına yeterine koyabilirse ülke ekonomisi için daha büyük bir adımı hep beraber atabiliriz. Bu işi yaygınlaştırabilirsek küçücük bir köydeki çocuk bile istediği çoğu kitaba bir tıkla ulaşabilir. Kütüphanemizi tek bir kitabın boyutunda ve ağırlığında olan okuyucuya sığdırabiliriz.

Tabi elektronik kitap okumak için bir okuyucuya gerek var. Tablet ve telefondan okumak teknik açıdan mümkün ama sürdürülebilir değil. Gözü yoruyor ve şarjı bitiriyor. Kitap okuyucular ise farklı bir teknoloji kullanıyor. Şarjları bir ay kadar sürüyor, gözü yormuyorlar ve gün ışığında bile çok rahat okumaya müsaade ediyorlar.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 444 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 123 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 774 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 527 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar