Disiplin

Disiplin gerekli midir?  Hem de ekmek ve su kadar. Peki anlaşamadığımız nokta nedir? Kuşkusuz hangi durumun ve kişinin ne kadar disipline edilmesi gerektiği ile ilgilidir. Yani doz meselesi. Dozunda disiplin hayat kurtarır. Fakat doğru dozu...

Disiplin gerekli midir?  Hem de ekmek ve su kadar. Peki anlaşamadığımız nokta nedir? Kuşkusuz hangi durumun ve kişinin ne kadar disipline edilmesi gerektiği ile ilgilidir. Yani doz meselesi. Dozunda disiplin hayat kurtarır. Fakat doğru dozu bulmak epeyce bir çalışmayı gerektirir. 

Kendimize ordu-millet diyoruz. Peki ordu-millet olmayan bir Avrupa ülkesindeki insanlardan daha mı disiplinli bir yaşam tarzımız var? Ortalama bir Türk vatandaşı ortalama bir Alman vatandaşından randevuları noktasında daha mı dakik? Olası bir savaşa daha mı hazırız? Sanmıyorum.

Ordu ve disiplin ilişkisini yadırgamak zor. Bunu askerde iken kendim de gözlemlemiştim. Hayatı boyunca erken kalkmayan, spor yapmayan veya yemeğini saatinde yemeyen pek çok arkadaş bu işleri öğrendi. Dahası benimsediler ve askerlikten sonra günlük hayatlarında faydalandılar da.  

Disiplin kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiş. Yasalara sıkı sıkıya uymak anlamına geldiği gibi “bilim dalı” anlamına da geliyor. İki farklı kullanım bir tesadüf değil bence. Demek ki disiplin, hayatı bir bilime ya da bilgiye uygun yaşamakla yakından ilişkili. Belki de aynı şey.

Çağımızda, askeri disiplinden anlayacağımız tek şey bilim ve teknolojinin askerliğe uygulanmasıdır. Artık kimse “Türkiye’nin disiplinli ordusu var” demiyor. Daha çok “Türkiye askeri alanda ileri teknoloji kullanabiliyor” diyorlar.

Ekonomide de durum benzerdir. İnsanlar için de devletler için de uyulması gereken tek kural vardır. O kural da yatırım-tasarruf dengesini korumaktır. Yani ne zaman para harcamanız ne zaman harcamamanız gerektiğini bilmenizdir. Bunu bilirseniz ekonomik disiplini sağlayabilirsiniz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 444 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 123 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 774 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 527 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar