Değirmeni Doğru Yere Kurmak

“Taşıma suyla değirmen dönmez” demiş atalarımız. Demek ki kendi değirmenimizi kendi öz kaynaklarımız ile döndürebilmek önemli. Zira, başkalarının desteği ile dönen çark en çok...

“Taşıma suyla değirmen dönmez” demiş atalarımız. Demek ki kendi değirmenimizi kendi öz kaynaklarımız ile döndürebilmek önemli. Zira, başkalarının desteği ile dönen çark en çok ihtiyacımız olduğu anda durabiliyor.

Atalarımızla bizim aramızdaki fark nedir? Onların bir değirmenleri vardı, bizimse yok. O yüzden planımız üç aşamalı olmak zorundadır. Öncelikle başkasının değirmenine su taşımayı bırakmalıyız. Sonra kendi değirmenimizi kurmalıyız ve en sonunda da onu kendi öz kaynaklarımızla işletmeliyiz.

Küçük, mütevazi bir sürü değirmen kurmalıyız belki de. Aileden, okuldan, camiden, pazardan başlayarak yapmalıyız bunu. Bu değirmenler ilk başta zayıf ve işlevsiz görünebilir. Ama onları doğru yere kurdukça dönme hızları bizi şaşırtacaktır.      

Gürül gürül akan bir kaynağın en başındayız ama kovalarla binlerce kilometre öteye ve başkasının değirmenine su taşıyoruz. Artık kendi değirmenimizi kurmalıyız. Bu değirmen elbette eksiksiz olmayacak. Ama kendi yemeğini yapabilen komşudan olsa olsa tuz alır.  

Dünya yeni bir yaşam tarzı istiyor bizden. Müslümanlar olarak neredeyiz? Kültür, sanayi, spor, sanat, eğitim ve benzeri alanlarda kendi tarzımızı kurmalıyız. Bu tarz ancak bütün bu disiplinleri vahiy ırmağının üstüne kurunca geliştirilebilir.  

Kendi değirmenimizi ve değirmenin can suyu olan vahyi muhafaza etmek de önemlidir. Bunun için bilim ve hikmet ırmaklarımız da gürül gürül akmalıdır. Evrensel bilimi yorumlamak bu ırmağa akıtmak başka, bu ırmağı kirletmek başkadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 448 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 127 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 776 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 529 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar