Çözümleriyle Beş Odaklanma Sorunu

Birinci sorun adeta bir baz istasyonu gibi hareket etmemiz. Bir baz istasyonunun binlerce telefonla aynı anda veri alışverişi yapması gibi bütün işleri aynı anda yapmaya çalışıyoruz. Ev ve iş hayatı birbirine...

Birinci sorun adeta bir baz istasyonu gibi hareket etmemiz. Bir baz istasyonunun binlerce telefonla aynı anda veri alışverişi yapması gibi bütün işleri aynı anda yapmaya çalışıyoruz. Ev ve iş hayatı birbirine karışıveriyor. Kısa süreli kesintiler büyük sorun değil. Ama uzun süreliler bizi yıpratıyor.

Çözüm ya kapasite arttırmakta ya da müşteri azaltmaktadır. Günümüzde kimse müşteri kaybetmek istemiyor. Fakat kapasite arttırmak da kolay değil. En iyisi; ikisini birden yapalım. Bir yandan kendimizi geliştirelim bir yandan da hayatımızı sadeleştirelim. Mümkünse sorumluluklarımızı azaltalım.  

İkinci sorun şehirler arası yolda uzun süre sabit hızda araba kullanmak gibi tek işi çok uzun bir süre yapıyor olmamız. Uzun süre, düşünmeden aynı işi yapmak sıkar ve yorar. Yolu ve başka araçları iyi algılamakta zorluk çekmeye başlarız. Dengemiz bozulur. Farklı bir şey yapma ihtiyacı doğar.       

Sorun yorulmuş ve sıkılmış olmak ise çözüm dinlenmek ve farklı işler yapmaktır. Özellikle dinlenmek hayatımıza dışarıdan bakmak anlamına gelir. Bu durum hayatımızda farklı iş ve heyecanlara yer açar. Moladan sonra hızımızı bazen azaltırız bazen arttırırız. Bazen de yeni yollar keşfederiz.

Üçüncü sorun uyku, beslenme, hareket ve bunlara bağlı sağlık durumlarıdır. Hasta, uykusuz veya aç olan odaklanamaz. Onun odağı rahatsızlığıdır zaten. Biyoloji derslerinde insanın sistemlerden oluştuğunu öğretirken bu sistemleri bozmamak için ne yapmamız gerektiğini de öğretmeliyiz.

Çözüm insanın kendi bedenine kulak vermesidir. İnsan vücudu onu dinlemeyi bilene ne kadar da çok şey söyler. En başta insan kalmayı öğütler. Çünkü tedaviye zamanında başlamak, vakitlice uyuyup uyanmak ve yeterince dinlenmek bile odaklanma sorunlarının çoğunu çözebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 448 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 127 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 776 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 529 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar