Cennete Burun Kıvırmak

Neden bazı insanların eleştirilerinden kaçmak gerekir? Çünkü eleştirileri zehirlidir. Sizin hakkınızda öyle insafsız cümleler kurarlar ki kendinizden nefret etmeye başlarsınız. Hayatınıza nasıl devam...

Neden bazı insanların eleştirilerinden kaçmak gerekir? Çünkü eleştirileri zehirlidir. Sizin hakkınızda öyle insafsız cümleler kurarlar ki kendinizden nefret etmeye başlarsınız. Hayatınıza nasıl devam etmeniz gerektiğini bilemezsiniz. Kargaşaya sürüklenirsiniz.   

Açıkçası; eleştirdiğinin eksiğini tamamlamayan ve seviyesini yükseltmeyen eleştiriden hayır gelmez. Yani eleştiri dost işidir. İnsanın onurunu ve kendisine olan saygısını değil eksik ve yanlış yaptığı işleri hedef almalıdır. Eleştiri, serseri kurşun formundan çıkarılmalıdır.  

Haksız eleştiride sorun çoğu zaman niyet ve üsluptadır. Ne dediğiniz kadar nasıl dediğiniz de önemlidir. Eleştiri değersiz hissettirilmeden yapılmalıdır. Doğru hedefin seçilmesi eleştirilene yol gösterir. Doğru üslubun seçilmesi eleştirenin seviyesini gösterir.

Yapıcı olmayan eleştirinin temelinde bazen de bilgisizlik vardır. Bilgisiz eleştirmene eleştirdiği şey hakkında bilgi verilirse fikri değişir. Tek sorunun cahillik olması işi kolaylaştırır. Bu eleştiri eleştirilen için en rahat savuşturulabilen kategoridedir.  

Problemi çözecek eleştirme biçimi uzmanlık gerektirir. Hasta olan birine “benden uzak dur” denebilir. Bir doktora görünmesinin faydalı olacağı da söylenebilir. Bu hastayı doktora götürmek başka bir aşamadır. Hastayı tedavi etmek ise eleştirinin zirvesidir.  

Eleştiri her zaman gerekli değildir. En incelikli ve kibar olanı bile insanları üzmeye yetebildiği için ancak başka çare yoksa kullanılan bir metottur. Eleştiri kendini ona mecbur hissedenlere ve onu kolaya kaçmak için kullananlara büyük zararlar verir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 444 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 123 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 774 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 527 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar