Boş İnsan

Yüzeysellik, geçmişin olduğu gibi şimdinin ve geleceğin de en bulaşıcı ve yaygın hastalıklarındandır. Vebadan daha çok insan öldürmüştür deseler inanırım. Bugün, kıyafete...

Yüzeysellik, geçmişin olduğu gibi şimdinin ve geleceğin de en bulaşıcı ve yaygın hastalıklarındandır. Vebadan daha çok insan öldürmüştür deseler inanırım. Bugün, kıyafete ayırdığımız bütçe sağlığa ayırdığımız bütçeden fazla. Gösteriş için harcanan paralar insanların gerçek ihtiyaçları için harcansa dünyada aç insan kalmaz. Sizce hangisi önemli?

Bütün sorunların başında düşünürken, araştırırken ve iş yaparken derine inememek vardır. Bu, herkesin kolay kabul ettiği bir tespit değildir. Eline birkaç bilgi kırıntısı geçiren kendisini bilgeliğin zirvesinde sanıyor. Bir haftalık plan kurma yeteneği olmayanlar yüz yıllık plan kurmaya çalışıyor. Bakkal idare edemeyecekler devlet yönetmeye aday oluyor.   

Belli bir konuya odaklanıp o konuyu derli toplu öğrenemeyen çağımızın insanı rüzgârın önündeki çerçöp gibi savrulup durmaktadır. Tutunacak dal bulunabileceğine olan inancı her gün biraz daha azalmaktadır. Kendisine neyin gerekli olduğunu, onu nerede bulabileceğini ve bulduktan sonra onunla ne yapacağını bilen insan sayısı bir elin parmaklarını geçmemektedir.

Ne aradığımız da önemini yitirmiştir. Eş, dost, iş, kariyer, para ya da şöhret… Asıl mesele onu bulduğumuzda tanıyabilecek durumda olmamamız. Tanırsak onunla sürdürülebilir bir iletişim kurabilecek miyiz o da kesin değil. Mesela; elimize istediğimiz kadar para geçtiğinde onu doğru kullanabilecek miyiz? Fırsatlar birer birer elimizden kaçıp gidiyor.

Sade bir hayat bizi yüzeysellikten kurtarır. İnsan dediğin başta haddini bilmeli. Bir koltukta birkaç karpuz taşımaya çalışmamalı. İnsan bedeni ve ruhu yüzeyselliği ve yoğunluğu ancak belli bir süre taşır. Sonrası ruh hastalığıdır. Bu süre kişiden kişiye değişebilir. İşin aslı ise tek bir işi hakkıyla yapmaktır. İnsanın temel ihtiyacı tek bir işe adanmaktır.

Birkaç iş ile aynı anda uğraşmak birini tam olarak anlamayı zorlaştırır. Onu ayrıntılarıyla öğrenmeyi imkânsız kılar. Kişilerin birikimleri ve fedakârlık düzeyleri meselenin vahametini azaltabilir. Fakat böyle bir şekilde uzun süre çalışmak ve bir hayat yürütmek bir süre sonra kişiliğimizi düşündüğümüzden daha çok etkileyecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 445 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 124 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 774 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 528 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar