Beraber Yücelmek

Hepimiz yücelmek için başkalarına ihtiyaç duyarız. Tabi ki başkaları da bize. Burada önemli olan aradaki dengedir. Dikkatli olursak bu işi çocukça bir saflıkla da kotarabiliriz. Bunun için tıpkı...

Hepimiz yücelmek için başkalarına ihtiyaç duyarız. Tabi ki başkaları da bize. Burada önemli olan aradaki dengedir. Dikkatli olursak bu işi çocukça bir saflıkla da kotarabiliriz. Bunun için tıpkı tahterevalliye biner gibi, bir yücelip bir alçalmayı göze almamız gerekir. Aç gözlü olanlarımızın bu oyunu kuralına göre oynamamakta direndiklerini görüyoruz. Onlara aldırmayın. Onlar amacın hep yukarıda kalmak olduğunu düşünürler. Asıl haz veren şeyin inişli çıkışlı bir yaşam olduğunu bir türlü kavrayamazlar.

İnsansız başarı mümkün olmaz. Olsa da tat vermez. Yeryüzünde başrolünde insanın olmadığı her senaryo sıkıcıdır. Önemli olan önümüze seçenekler konduğunda kestirme olanı değil doğru olanı tercih etmektir. Ayak işlerini her zaman başkalarının yaptığı ve sadece bizim her zaman en üstte olduğumuz senaryolardan uzak durduğumuz müddetçe dünyaya iyi bir yer olma fırsatını vermiş oluruz. Peki bunu nasıl yapabiliriz? Nasıl birlikte yücelebiliriz? Bu iş beraber ve bilgece yapılabilir mi? Cevabım evet. Aşağıda açıklamaya çalıştım.  

Birincisi: Paylaşalım. Teknik olarak, başarınızın sonuçlarını paylaştıkça başarınız daha da sağlamlaşır, daha bir bilinir olur. Yeni başarı beklentileri oluşur. Bu beklenti de sizi yeni başarılar için harekete geçirir. Başarı döngüsü oluşur. Başarıda devamlılık istiyorsak kazandıkça kazandırmayı unutmamalıyız. Üç kişinin çalıştığı bir atölyemiz varken de üç yüz kişilik bir fabrikamız varken de personele aynı maaşı ödeyemeyiz. Yerimizi sağlamlaştırmak için kazandığımızın bir kısmını paylaşmayı öğrenmemiz gerekiyor. Başarmamız için dua edecek yeni insanlar kazanmalıyız. Zira, en büyük başarı başarmamız için dua eden kişilerin çokluğudur.  

İkincisi: Açık sözlü olmalıyız. Açık sözlü olmak sıradan bir meziyet değildir. Açık sözlülüğün ardında ciddi bir cesaret, hüner ve emek vardır. En net cümleye ulaşabilmek için laf kalabalığının içinden sıyrılmasını bilmek ve gereksiz kelamı kesip atma cesaretini göstermek gerekmektedir. Açık sözlü insanın hedefi bellidir. Ondan kime zarar geleceği veya kime gelmeyeceği açıktır. Açık sözlü insan nankörlük tuzağına düşüp insanların desteğini yok saymadığı için yeni destek bulmakta zorlanmaz. Açık sözlü insanın kimseye bir borcu olmaz. Kredisi de tükenmez onun.

Üçüncüsü: Yücelmek isteyen insanları zorlamamalıdır. Bizi yücelten bize gönüllü olarak yapılan katkıdır. Zorlama, değerimizi düşürür. Bizi itici biri haline getirir. Zorlama, saf çıkar peşindeki insanların taktiğidir. Köşeyi kısa yoldan dönmek isteyenler insanları seçeneksiz bırakmak ister. Uzun vadeli düşünen insanlar ise daha az zorlar ve daha çok seçenek sunar. Onları değerli kılan seçenek bolluğuna rağmen seçilmiş olmalarıdır. İlk başta yeterince destek bulamasalar da eninde sonunda insanlar en zekice seçeneğin harekete geçip onlara destek vermek olduğunu anlarlar.    

Dördüncüsü: Kalite kaliteyi çeker. Kaliteden ödün veren, insanları aldatmış sayılır. Aldattığımız insanlardan da destek bulamayız.  En doğrusu işimizi beklenenden biraz daha kaliteli yapmayı alışkanlık haline getirmektir. Böylece herkesin bize küçük de olsa bir borcu olacaktır. Bu peşine düşmeyeceğimiz bir borçtur ama genellikle fazlasıyla ödenir. Yani, size her bulaşan insan sizin için bir fırsattır. İnsanların beden kokusu gibi bir de yaptıkları işin kokusu vardır. Kimi insanın yaptığı iş herkesi çekerken kimisinin de uzaklaştırır. Eğer yaptığınız işlerden pis kokular yükseliyorsa kimseden destek beklemeyin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 444 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 123 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 774 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 527 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar