Akademik Başarı ile Sosyal Etkinlik Arasında

Türkiye’nin veli profilinin sosyal yönden güçlü olan okullarla hala sorunu var. Velilerimiz her ne kadar çocuklarının sosyalleşmelerine karşı olmadıklarını, onların spor yapmaları, müzik aleti...


Türkiye’nin veli profilinin sosyal yönden güçlü olan okullarla hala sorunu var. Velilerimiz her ne kadar çocuklarının sosyalleşmelerine karşı olmadıklarını, onların spor yapmaları, müzik aleti çalmayı öğrenmeleri için zaman zaman yatırım yaptıklarını ve para harcadıklarını söyleseler de bu tür sosyal faaliyetlere ciddi bir akademik başarı eşlik etmiyorsa tatmin olmuyorlar.
Velilerimizin haksız olduklarını söyleyemeyiz. Bu tavırları kitabi bir doğru değil tecrübe ile ortaya çıkmıştır. Çocuğu 10 yıldır piyano çalan, 12 yıldır bale yapan ya da 8 yıldır futbol oynayan bir veli bunun hayatta çoğu durumda bir karşılığı olmadığını iyi biliyor. Çocuğuna göre daha gerçekçi davranıyor. Bunların yanında bir tıp fakültesi diploması yoksa işsiz kalacağını iyi biliyor.
Soru şu: Okullar bu dengeyi nasıl sağlayacak? Neye ağırlık verecekler? Özellikle özel okullar ve vakıf üniversiteleri farklarını ortaya koymak adına spora, sanata, müziğe hiç yatırım yapmasınlar mı? Bütün müfredatlar temel lise veya dershane müfredatına mı dönüşsün? En doğrusu sınavda soru çıkmayan dersleri programdan çıkarmak mıdır? Tabi ki hayır. Çıkış yolu bu değil. Madalyonun diğer yüzü de var.
Devlet üniversiteleri olsun vakıf üniversiteleri olsun artık kimse “inek” öğrenci istemiyor. Sporu, sanatı, edebiyatı, müziği hafife alan gençleri hayat da hafife alıyor. Başarılı olsalar bile sosyal ilişkileri güçlü olmuyor, özellikle akademik anlamda kendileri ile benzer öğrencilerin arasına düştüklerinde panik oluyorlar. Hayatı boyunca aldığı notla ön plana çıkmış olan öğrenciler başarılı arkadaşlarının arasında nasıl ön plana çıkabileceğini bilemiyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 445 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 123 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 774 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 527 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar