Yurt Dışında Okuyanlar İş Hayatına 1-0 Önde mi Başlar?

“Yurt dışında okuyanlar Türkiye’ye döndüklerinde iş hayatına 1-0 önde başlarlar” deniyor. Kısmen doğrudur, eğitimlerini yurt dışında alanlarTürkiye’de daha hızlı iş buluyor....


“Yurt dışında okuyanlar Türkiye’ye döndüklerinde iş hayatına 1-0 önde başlarlar” deniyor. Kısmen doğrudur, eğitimlerini yurt dışında alanlarTürkiye’de daha hızlı iş buluyor. Şirketler bu kişilerin kendilerine vizyon katacaklarını, ufuklarını genişleteceklerini düşünüyorlar.
İşverenler yurtdışında eğitim almış çalışanlarından daha fazla yararlanacaklarına kesin gözüyle bakıyorlar.
Ortadaki yanlış düzeltmeliyiz. Bir işte birkaç yıl çalıştıktan sonra lisans ya da yüksek lisans eğitiminizi nerede aldığınızın pek bir önemi kalmaz. Bu noktada performans tek faktörolarak ön plana çıkar.
Yani yurt dışı eğitiminin elbette ki avantajları vardır. Avantajları olmak zorundadır. Zaten bu avantaj için aileden ve ülkeden ayrı kalmayı ve masraf yapmayı göze alıyoruz. Ama bu eğitimden bir mucize de beklenmemelidir.
Eskiden bir mucize vardı. Bu mucize yabancı dildi. Ülkemizde yabancı dil sadece kitaplardan öğreniliyordu. Dolayısıyla yurt dışında eğitim almış olanlar dili gerçekten çok daha rahat konuşur ve iş hayatına önde başlardı. Şimdi şartlar biraz daha değişti. İnternetin de verdiği imkanlarla hiç gitmediğiniz ülkenin şivesini konuşmanız mümkün.
Dolayısıyla yurt dışında okuyan iş hayatına 1-0 önde başlar iddiasının yeniden temellendirilmesi ve tek nedene değil “dil”, “eğitim kalitesi” “Türkiye şartlarına uygunluk” ve “sosyal imkanlar” gibi birkaç sağlam nedene bağlanması gerekiyor.
Yurt dışı hayalinin bizi kör etmesine izin vermemeliyiz. Yurt dışı diye sıradan bir ülke, sıradan bir üniversite ve sıradan bir bölüm seçmek bizi öne geçirmeyeceği gibi geriye de atabilir.
Gelişmiş bir ülkenin, saygın bir üniversitesinin, kaliteli bi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 445 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 124 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 774 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 528 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar